esmaspäev, 13. aprill 2020

Sond möödus Maast teel Merkuurile

Reedel sooritas esimese möödalennu Maast Euroopa ja Jaapani kosmoseagentuuride koostöös valminud mitmiksond BepiColombo, mis suundub uurima Päikesesüsteemi väikseimat planeeti - Merkuuri. Kahest pisemast sondist ja raketimootorist koosnev kosmoselaev startis juba 2018. aasta oktoobris ja peaks Merkuuri orbiidile jõudma viie aasta pärast.

See võib kõlada esmapilgul veidrana, aga meile suhteliselt lähedal asuvat Merkuuri on väga keeruline ja aeganõudev külastada. Asi on selles, et Merkuur asub Päikesele väga lähedal ning liigub oma orbiidil peaaegu poole kiiremini kui Maa. Seega peab kosmoselaev liikuma planeedile järele jõudmiseks väga kiiresti. Teisalt tõmbab Päike selle poole suunduvat sondi nii tugevasti ning lisab sellele nii palju kiirust, et tegelikult peab see mitu korda tugevalt pidurdama, et mitte Merkuurist mööda kihutada. Kusjuures taolisele pidurdamisele kuluks nii palju raketikütust, et sond muutuks selle tulemusel ebapraktiliselt raskeks. Viis kuidas Merkuuri orbiidile jõuda mõeldi inseneride poolt välja alles 1985. aastal ja see nõuab lisaks pidurdamisele mitmeid keerukaid kurssi korrigeerivaid möödalende Maast, Veenusest ja Merkuurist endast.
Peamiselt selle tõttu on seda väheuuritud planeeti siiani külastanud vaid kaks kosmosesondi. Esimene oli 1974. aastal NASA Mariner 10, mis oli eelmainitud tehniliste raskuste tõttu sunnitud sooritama Merkuurist vaid kolm suurel kiirusel möödalendu. Esimese eduka orbiidi saavutas NASA sond MESSENGER, millel kulus selleks seitse pikka aastat (jõudis kohale 2011) ning see oli esimesena võimeline Merkuuri täies ulatuses kaardistama.
BepiColombo sondide eesmärgiks saab muuhulgas olema Merkuuri mõistatusliku tekke, magnetvälja mehhanismi, selle ehituse ja koostise uurimine. Hiljutisele möödalennule Maast kusagil 12 000 kilomeetri kauguselt järgneb tulevate aastate jooksul kaks möödalendu Veenusest ja koguni kuus möödalendu Merkuurist, kuni viimaks 2025. aasta detsembris peaks selle kiirus olema paras väikeplaneedi orbiidile sisenemiseks.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar