esmaspäev, 9. september 2019

India kuumissioon

Laupäeval üritas India Kosmoseuuringute Organisatsioon (ISRO) Kuu põhjapolaaralale pehmelt maandada oma Vikrami nimelist maandurit, millest oleks peale seda eraldunud Pragyani nime kandev kulgur. Õnnestumise korral oleks Indiast saanud neljas sellise saavutusega maha saanud riik Nõukogude Liidu, USA ja Hiina kõrval. Paraku katkes maanduriga side kõigest 2,1 kilomeetri kõrgusel enne Kuu pinda ning viimase telemeetria kohaselt liikus see 330 meetri kõrgusel veel 59m/s.
Vikrami maandur ja Pragyani kuukulgur.
Tänaseks on maanduri Kuu orbiidile toimetanud Chandrayaan-2 nimeline sond fotode abil kinnitanud, et Vikram on Kuu pinnaga põrkunud ning suure tõenäosusega purunenud. Sellele vaatamata üritatakse mõni aeg sellega veel ühendust saada.
Sellise kurva uudise kõrval ei tasu aga unustada, et kuigi maandumine ja kuutolmus ringi veeremine oli missiooni kauaoodatud osa, tiirleb nüüdsest 100 kilomeetri kõrgusel Kuu kohal Chandrayaan-2, mis kannab oma pardal kokku kaheksat kõrgtehnoloogilist instrumenti. Need on: kõrglahutuslik kaamera (praeguse seisuga parim omasugune; eraldusvõime 0,3m), Kuu pinna kaardistamise kaamera, Päikese röntgenkiirguse detektor, infrapuna-spektromeeter, radar Kuul leiduva vee tuvastamiseks ja kaardistamiseks, sensor Kuu hõreda eksosfääri tuvastamiseks ning eksperimentaalne aparatuur Kuu ionosfääri uurimiseks. Lisaks saadi maandurilt enne side katkemist väärtuslike andmeid tulevasteks missioonideks.
Chandrayaan 2, mille peal asus enne eraldumist maandur.
Kui algselt pidi Chandrayaan-2 Kuu polaarorbiidil tiireldes töötama vähemalt ühe aasta, siis nüüdseks pakutakse, et see peaks seal vastu pidama koguni seitse aastat. Kes teab milliseid avastusi see aeg toob.
Vikrami maadumiskaamera poolt klõpsatud foto Maast (täpsemalt Ameerika mandrist).

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar