laupäev, 16. oktoober 2021

Astronoomiaklubi astrofoto: Kolmnurga (M33) taastöötlus

Kui ilm on nii vihmane, et teleskoop ämbri kombel vett täis sajaks, tuleb hilistel öötundidel arvuti taha istudes ette võtta vanad pildid ja neid varasemalt hoolsamalt töödelda. Siin eelmise aasta augustis ja septembris jäädvustatud foto uusversioon M33 ehk Kolmnurga galaktikast. Tegemist meie galaktikagrupi kolmanda suurema liikmega (Andromeeda ja Linnutee järel), mis arvatakse olevat Andromeeda satelliitgalaktika ning mis asub meist kusagil 2,73 miljardi valgusaasta kaugusel. Selle läbimõõduks pakutakse umbkaudu 60 tuhat valgusaastat ning tähtede koguarvuks 40 miljardit*. Selle korrapärastes spiraalharudes näib parasjagu käivat väga aktiivne täheteke.

Toruks 203mm/1200mm Newton skeemiga teleskoop, monteeringuks EQ6R-Pro ning fotokaks Nikon D5600. Foto tegemiseks kulus 39x3min säri, ISO 1600, umbes 50 tumekaadrit ja 20 bias kaadrit. Kaadrite ladumiseks programm nimega Deep Sky Stacker ja järeltöötluseks PixInsight+Photoshop.

*Tugevalt piiratud inimloomadena puudub meil intuitiivne võime mõista, et kui suur arv on näiteks miljard. Heaks näiteks on see, et kui üks miljon sekundit on kusagil 11 päeva, siis üks miljard sekundit on 31,7 aastat. Seega kui me sooviksime kõikidele Kolmnurga galaktikas asuvatele tähtedele (millest enamike ümber tiirlevad ka planeedid) anda mingi nime või vähemalt tähise ja me suudaksime seda teha tempos üks täht sekundis, läheks meil ligi 2000 aastat, et selle nimekirjaga ühele poole saada. Andromeeda puhul kuluks samale ülesandele peaaegu 32 000 aastat ehk kaugelt kauem, kui meie kirjapandud ajalugu. Galaktikaid on muidugi kõikjal meie ümber ja nende koguarv vaadeldavas universumis on tagasihoidlike hinnangute kohaselt triljoni kandis. Triljon on miljon miljonit.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar