kolmapäev, 10. aprill 2019

Esimene foto mustast august

Siin see on! Meie esimene foto mustast august. Täpsemalt siis seda ümbritsevast ülikuumast gaasist. Must auk ise on see tume ala keskel.
Esimene foto mustast august.
Vaatamata kõlakatele, et foto tuleb meie Galaktika südames pesitsevast mustast august, jäädvustati see hoopis Messier 87 nime kandva galaktika keskmest (vt kommentaaridest). See monstrum asub meist 53 miljoni valgusaasta kaugusel ning ületab massilt Päikest 7 miljardit korda. Sellega on see meie mustast august Sagittarius A-st 1700 korda suurem, aga samas ka 2700 korda kaugemal.


Messier 87, mille keskmes asub värskelt pildistatud supermassiivne must auk. Selle keskmest välja ulatuv jutt on musta augu poolt mitme tuhande valgusaasta kaugusele virutatud plasmajuga. Galaktika ise sisaldab sadu miljardeid tähti.
Kauguste, suuruste ja selle foto tegemiseks vajamineva vägitüki võrdluseks on toodud, et see oleks justkui näha Kuu pinnal keskmise suurusega apelsini. Palja silmaga. Kusjuures saadud foto on ülisarnane simulatsioonidega. See näitab, et vaatamata musta augu olemust ümbritsevale saladuslikusele, teame me nende hingeelu võrdlemisi hästi.

Simulatsioon vs tegelikus. Järelikult midagi me ikka teame.
Musta augu jäädvustamisega on viimastel aastatel tegelenud Sündmuste Horisondi Teleskoobiks nimetatud ülemaailmsete raadioteleskoopide võrgustik. Tänu nende ühendatud võimsusele ja vahemaadele on suudetud luua raadioteleskoop, mille praktilised mõõtmed liginevad planeedile ja mille lahutusvõime on ligi 2000 korda suurem kui Hubble kosmoseteleskoobil.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar