kolmapäev, 24. aprill 2019

Jaapanlaste sond asteroidil Ryugu

Jaapani kosmoseagentuuri (JAXA) sond Hayabusa 2 on juba ligi aasta aega uurinud Maa-lähedast asteroidi nimega Ryugu. Näiteks septembris vabastas sond kosmosekivi pinnale omapärased "hüppavad" kulgurid ning veebruris tulistas see asteroidi pinda kuuliga, et tekkinud rusupilvest pinnaseproove koguda.
Aprilli alguses saatis sond aga asteroidi suunas spetsiaalse laengu, millega tekitada taevakeha pinnale pisikene kunstlik kraater. Asja mõtteks oli puhastada asteroidi "värske" pind, et hiljem sealt juba paremaid pinnaseproove hankida.
Allolevast videost on näha kuidas laeng asteroidi poole teele pannakse. Sellel hetkel asub Hayabusa pinnast umbes 500 meetri kõrgusel. Praktiliselt kohe peale "pommi" vabastamist varjus sond plahvatuse ootuses asteroidi taha.


Nüüdseks on sond kinnitanud, et pomm lõhkes ning kraater on tekkinud. Sellega on sümboolselt alguse saanud inimkonna asteroidikaevandamise ajastu.
Järgmisteks sammudeks on kraatrit lähemalt pildistada, koguda proove, vabastada veel üks pisike kulgur ning aasta lõpus asuda tagasiteele Maa suunas. Väärtuslike pinnaseproove sisaldav kapsel peaks Maa atmosfääri sisenema järgmise aasta detsembris.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar