reede, 21. juuni 2019

Pööripäevast ja analemmast

Täna kell 18:54 hakkab põhjapoolkeral suvi ehk Päike loojub kõige põhjapoolsemas asukohas ning öö on kõige lühem. Kurvastusega peab nentima, et nüüd hakkavad tema päevased kaared taevavõlvil jääma jälle üha lühemaks.
All komposiitfoto Päikese erinevatest asukohtadest jäädvustatuna ühes Itaalia külas aasta jooksul. Horisondile on kokku seatud päikeseloojangud erinevatel kuudel ning lõpmatuse sümbolit meenutav kujund (nimetatakse analemmaks) on koostatud fotodest, mis on tehtud iga kümne päeva tagant samal kellaajal (eirates kellakeeramist). Analemma vasakpoolne tipp on pildistatud talvisel pööripäeval ning parempoolne suvisel (suund vasakult üles ja paremale). Horisondini ulatuvad rajad on päikese teekonnad loojanguni, millest keskmine tähistab sügist ja kevadist pööripäeva.
Analemma kuju tuleneb Maa pöörlemistelje asendi muutumisest Päikese suhtes ja silmuste erinev suurus on põhjustatud Maa orbiidi kujust, mistõttu Maa kaugus Päikesest kõigub vähesel määral. Kui põhjapoolkeral on ülemine silmus pisem (Maa Päikesest kaugemal), siis lõunapoolkeral on ülemine pool just suurem.
Head jaani!


Foto: Marcella Giulia Pace

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar