esmaspäev, 10. juuni 2019

Jupiteri vastasseis

Täna jõuab Jupiter Maaga vastasseisu ehk hetke, mil kahe planeedi vaheline kaugus on aasta lõikes väikseim. Jupiteri leiab kesköö paiku kagu-lõunataevast madalal horisondi kohal säramas ning kindlasti tasub võimalusel oma binoklid tema suunas pöörata. Näha peaks olema tema nelja suurimat kuud ja hea õnne kohal ka planeeti katvaid tumedaid vööte.
Astronoomiaklubi korraldab kindlasti lähiajal ka Jupiteri vaatluse, kus gaasihiidu saab läbi teleskoobitoru oma silmaga vaadata. Paraku tõuseb ta veel hetkel tööinimeste jaoks liiga hilja õhtul. Paari nädala pärast see olukord paraneb. Ärge muretsega, võrreldes tänasega ta selle ajaga väga palju kaugemale triivida ei jõua.

Jupiter nähtuna kosmosesond Cassini poolt 2000. aastal

Diagramm Maa vastasseisust Jupiteriga.

Foto kosmosesond Juno poolt, mis on kolm viimast aastat Jupiteri ümber üha madalamal orbiidil tiirelnud. Mai lõpus klõpsatud fotol on näha tumedat auku hiidplaneedi tihedas atmosfääris. Keegi ei oska täpselt öelda kuidas see on tekkinud, kuid ilmselt paistab läbi tühimiku Jupiteri madalam ja tumedam atmosfäärikiht. Foto tegemise hetkel asus sond kõigest 15 000 kilomeetri kõrgusel Jupiteri tormilisest pilvkattest.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar