laupäev, 15. juuni 2019

Kuidas astronoome aidata saaks?

Kui mingi hetk peaks tulema hirmus tahtmine teadust teha (või vähemalt selle tegemisele kaasa aidata), siis selleks on alloleval lingil suurepärane võimalus. Juba 2007. aastast peale on astronoomiasõpradele pakutud võimalust uurida ja klassifitseerida omal käel galaktikaid, aidates sellega kaasa meie universumi paremale mõistmisele. Sellist tüüpi projektid kannavad koondnime GalaxyZoo.
Aastate jooksul erinevate automaatsete teleskoopide poolt jäädvustatud kümneid miljoneid individuaalseid galaktikaid on lihtsalt liiga palju, et teadlased suudaksid neid mõistliku aja jooksul ise läbi vaadata ja määratleda. Pildituvastusprogrammid ja tehisintellektid sellise tööga (veel) usaldusväärselt hakkama ei saa. Seega tuleb andmetöötluseks kasutada teadaoleva universumi parimaid arvuteid - inimajusid.
Isegi suhteliselt astronoomiakauge inimene suudab mängleva kergusega öelda, kas pildil on spiraalne või elliptiline (ühtlase jaotusega) galaktika ja kas see paistab meile otse või äär ees. Abistavate piktogrammide põhjal saab täpsustada, kas galakika on mõne teisega kokku põrkumas, häirituse tõttu moondunud või mingil muul moel ebatavaline. Keeruliste fotode puhul saab alati ekspertidelt abi küsida.

Erinevad galaktikatüübid
Iga galaktikat ei määratleta korra, vaid üle kogu maailma asuvate vabatahtlike abiga sadu kordi. Nii saab välistada juhuslike vigu ja pahatahtlike vembutajaid. Sellegipoolest on suur võimalus, et lehel kasvõi paarkümmend minutit veetnud määratleja saab näha mõnda galaktikat esimese inimesena maailmas. Siinkohal tahaks veelkord rõhutada, et galaktikad koosnevad kümnetest ja sadadest miljarditest tähtedest - nad on tõelised universumid universumis. Seda endale teadvustades omandab tehtav töö pisut teistsuguse mõõtme. Senini on saadud andmete põhjal valminud mitukümmend professionaalset teadustööd.
Lehele kasutaja registeerimine on soovitatav, aga mitte hädavajalik. See tähendab, et soovi korral võib kohe pihta hakata... Jõudu!
PS: GalaxyZoo on kõigest üks paljudest taolistest projektidest, mis vajavad andmete liigitamiseks silmadega arvuteid. Neid koondaval Zooniverse lehel saab veel näiteks tuvastada savannis automaatkaamerate ette jäänud loomi, eristada müüonite poolt jäetud mustreid gammafootonitest või tuvastada Marsi pinnavorme.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar