kolmapäev, 25. detsember 2019

Rõngakujuline päikesevarjutus Aasias

Homme, 26. detsembril on Lõuna-Aasias aset leidmas selle aasta kolmas ja viimane päikesevarjutus. Erinevalt 2. juulil Lõuna-Ameerika kohal näha olnud täielikust päikesevarjutusest on seekord tegemist nii-nimetatud rõngasvarjutusega, kus selle tipphetkel jääb päikesest alles vaid hele rõngas. Põhjus, miks Kuu homme tervet päikeseketast varjutada ei suuda, on meie planeedi kaaslase keskmisest suuremas kauguses, mis teeb ta näiva läbimõõdu Päikese omast väiksemaks. Sellele aitab mõnevõrra kaasa Maa periheeli (Päikesele lähem punkt) jõudmine umbes nädala pärast, mis teeb omakorda Päikese näiva läbimõõdu suuremaks.


Foto on tehtud 2012. aasta mais Vaikse-Ookeani ja USA läänerannikul näha olnud rõngakujulise päikesevarjutuse hetkel. Fotograaf Colleen Pinski sõitis selleks ajaks Arizona osariiki, kust ta leidis ideaalse paiga varjutuse jäädvustamiseks. Samal ajal kui ta oma tehnikat üles seadis, kõndis poole kilomeetri kaugusel asuvale mäetipule üks inimene, kes näis samuti varjutust vaatlevat. Kusjuures väidetavalt siiani pole Pinski teada saanud, kes talle tollel päeval modelliks oli.
Allikas: https://apod.nasa.gov/apod/astropix.html
Maksimaalse varjutuse rada algab Saudi-Araabia lõunatipust, libiseb üle Bahraini, Katari, Araabia mere, Lõuna-India, Sri Lanka, Singapuri, Indoneesia, Malaisia, Filipiinide, Guami ja lõppeb Vaikses Ookeanis. Eesti aja järgi puudutab Kuu serv Päikest kell 4:29 öösel ja lahkub sellelt 10:05 hommikul. Maksimaalne varjutus leiab aset 7:17 Malaisia kohal.

Et seekord ei kao Päike hetkekski täielikult Kuu taha, peab varjutuse vaatamisel kindlasti kasutama nägemiskaitset, milleks sobib näiteks kaks omavahel kokku pandud CD-plaati. Juhul kui keegi meie lehekülje jälgijatest sellel ajal varjutuse piirkonnas viibib, siis andke kindlasti oma kogemusest teada või saatke kommentaaridesse mõni foto.

Unetud saavad varjutuse otseülekannet vaadata siit: https://www.youtube.com/watch?v=4foL-OEnLpk&feature=emb_title

Varjutuse täpsema kaardi leiab siit: https://www.solar-eclipse.info/en/eclipse/detail/2019-12-26/

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar