neljapäev, 19. detsember 2019

CHEOPS asus eksoplaneete uurima

Eile startis Prantsuse Guajaana kosmodroomilt 700 kilomeetri kõrgusele Maa orbiidile Euroopa Kosmoseagentuuri kosmoseteleskoop CHEOPS (CHaracterising ExOPlanets Satellite). Suhteliselt pisikese, aga võimeka teleskoobiga varustatud tehiskaaslane hakkab määrama eksoplaneetide mõõtmeid.
CHEOPS laboris
3 ja pool aastat kestva missiooni käigus keskendutakse juba eelnevalt avastatud eksoplaneetide lähemale uurimisele. Täpsemalt vaatleb CHEOPS umbes sadakonda planeedisüsteemi, mille paiknemine ruumis on selline, et eksoplaneet sõidab ümber tähe tiireldes selle eest läbi. Mõõtes muutusi tähevalguse languses, suudab teleskoop määrata planeedi reaalsed mõõtmed. Et nende planeetide mass on juba Maalt tehtud vaatluste käigus kindlaks tehtud, annab mõõtmete teadmine võimaluse välja arvutada planeetide keskmise tiheduse. See omakorda lubab öelda, kas tegemist on näiteks maa-sarnase kivist ja metallist planeediga või pigem Uraani või Neptuuni sarnase gaasiplaneediga.
Sojuzi rakett, millega kosmoseteleskoop orbiidile saadeti.
Saadud andmed, mida pisikene satelliit edastab Maale 1,2 gigabitti päevas, lubavad tulevikus planeerida edasisi astronoomilisi vaatlusi maailma võimsamate teleskoopidega. Gigantidega, nagu näiteks 2021. aasta märtsis orbiidile saadetav James Webb'i kosmoseteleskoop (6,5 meetrine peegel) või siis hetkel Tšiilisse ehitatav Ektreemselt Suur Teleskoop, mille peapeegi läbimõõt on ligi 40 meetrit. CHEOPS'i enese pardal asub 30cm läbimõõduga Ritchey-Chrétien tüüpi teleskoop.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar