reede, 10. jaanuar 2020

Poolvarjuline kuuvarjutus

Täna õhtul on aset leidmas alanud aasta esimene poolvarjuline kuuvarjutus. Kokku on neid selle aastanumbri sees toimumas koguni neli, millest esimest kahte näeb ka Eestist.
Nagu nimestki järeldada võib tähendab poolvarjuline varjutus, et Kuu satub Maa poolvarju. See tähendab, et varjutuse ajal ükskõik kus Kuul asudes ei kata Maa hetkekski päikeseketast täielikult kinni. Veel täpsemaks (segasemaks) minnes on täna tegemist levinuma nii-öelda osalise poolvarjulise varjutusega, mille käigus jääb Kuu põhjapoolus meie planeedi poolt heidetud poolvarjust täiesti puutumata. Allolevad joonised illustreerivad seda ilmselt paremini.

Meie jaoks tähendab see seda, et erinevalt vaatemängulisest täielikust kuuvarjutusest, mille käigus Kuu sügavpunaseks värvub või osalisest varjutusest, kus Maa ümar vari Kuust tüki välja hammustab, tumeneb täna õhtul Kuu vaid õige pisut "alt" äärest. Silmaga suudavad seda näha vaid kõige tähelepanelikumad vaatlejad ja sedagi heade ilmastikutingimuste korral. Ilmaprognooside kohaselt võivad aga täna õhtul selget taevast nautida vaid põhjaranniku elanikud.

Muidu oleks varjutus Eestist algusest lõpuni jälgitav. Maa poolvari liigub kuukettale kell 19.07, saavutab maksimaalse ulatuse (90%) kell 21.09 ja lõppeb kell 23.12. Et Kuu on sellel hetkel Maale suhteliselt lähedal (3 päeva perigeeni ehk lähima punktini), paistab ta taevas keskmisest suuremana ning väärib ainuüksi selle tõttu vaatlemist ja pildistamist.
Täielikku kuuvarjutust, mida sai siinmail näha viimati aasta tagasi, näeb Eestist uuesti alles 2025. aasta septembris.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar