neljapäev, 9. aprill 2020

Komeet Atlas purunes

Seekord kurvad uudised. Näib, et komeet Atlas (C/2020 Y4), millest loodeti selle sajandi esimest tõeliselt heledat põhjapoolkera komeeti, on Päikesele lähenedes tõenäoliselt lagunenud ning silmaga nähtavuse piirile ta ilmselt enam ei ligine.
Märtsi alguses teatati, et eelmise aasta lõpus avastatud komeet Atlase heledus suurenes nädalaga mitmesaja kordselt ning paljud lootsid, et sama tempos jätkates peaks ta praeguse seisuga juba silmaga nähtavaks muutuna. Paraku peagi peale seda selle heleduse kasv aeglustus ning viimastel päevadel on see lausa langema hakanud.
Komeet 67P/Churyumov–Gerasimenko, mida külastas aastatel 2014-2016 kosmosesond Rosetta. Arvatakse, et 67P on millalgi minevikus Päikesele liginedes kaheks lagunenud ning hiljem taas vaikselt kokku "sulanud".
Vaatlused suuremate teleskoopidega näitavad, et Atlase tuum on väljavenitatud kujuga, andes mõista vähemalt osalisest killustumisest. See tähendab, et peamiselt jääst ja tolmust koosnev paarikilomeetrine komeet on lagunenud mitmeks pisemaks tükiks ning päikesekiirgus aurustab seda jõudsalt. Kas endiselt samal trajektooril liikuvad killud võivad sellegipoolest mai teises pooles silmaga nähtavaks muutuda, on veel vara öelda. Nagu astronoom Fred Whipple ütles: "komeedid on nagu kassid, sest neil mõlemal on sabad ja nad on ettearvamatud."
Atlas on endiselt amatöörteleskoopidega vaadeldav Kaelkirjaku tähtkujus (Suure Vankri) lähistel ning liigub üha kiirenenevalt Perseuse tähtkuju suunas. Tema kaugus meist on hetkel umbes 150 miljonit kilomeetrit (Maa-Päikese vahemaa).
Viimane põhjapoolkeralt silmaga nähtav komeet Hale-Bopp külastas Päikesesüsteemi sisealasid 1997. aastal. Enne seda oli 1976. aastal õhtutaevas näha sabatähte nimega West. Paljude arvates võiks olla juba aeg jäjekordseks külaskäiguks.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar