kolmapäev, 29. aprill 2020

Killustunud komeet Atlas

Nagu juba varem mainitud, siis loodetud vaatemäng Atlase poolt jääb ära, komeet on lagunenud umbes 30 tükiks. Hubble kosmoseteleskoobiga õnnestus saada järelejäänust üsna terav pilt. Need pildid lisavad tõendeid teooriale, et komeetide lagunemine on üsna tavaline ning päikeseenergia mõjul lagunemine võib olla põhiline mehhanism, mis jääst koosnevate komeetide eksisteerimise lõpetab.
Siiski leiavad teadlased ka selles pettumuses palju rõõmu ja erutust - sellise sündmuse nägemine on superlahe ja haruldane, kuna komeetide lagunemine on ettearvamatu ja kiire ning seda tuleb ette kord kümnendi või kahe jooksul. Tavaliselt on lagunenud komeetide tükid liiga väikesed, et neid näha, seega usaldusväärsed vaatluseid ei tule just tihti ette.
Pildil näha Atlase lagunemist ja hajumist, 20. aprillil on näha u 30 tükki, 23 aprillil 25 tükki.
Pildistamise hetkel asus Atlas Marsi orbiidi sees, umbes 145 miljoni kilomeetri kaugusel Maast. Orbiidil liikudes jõuab komeet Maale lähimasse punkti 23. mail, umbes 115 miljonit kilomeetrit ja 8 päeva hiljem on Atlas periheelis 37 miljoni kilomeetri kaugusel Päikesest. Pikka teed tal minna!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar