laupäev, 25. aprill 2020

Hubble sünnipäevafoto

Siin see on. Hubble eilset 30ndat juubelit tähistav foto vanapoisilt endalt. Näib, et kõrge iga pole ta silmanägemist rikkunud, kuna fotol olevad objektid asuvad meist 163 tuhande valgusaasta kaugusel. See oleks nagu näha ühest Linnutee servast teise.

"Kosmiliseks rahuks" kutsutud fotol on näha Suureks Magalhaesi Pilveks kutsutud kääbusgalaktika sisemuses asuvat kaht udukogu. Suurem ja punane on NGC 2014 ning sinine ja väiksem NGC 2020. Neist esimene on aktiivne tähetekke piirkond, mille keskel särama löönud noored ja kuumad tähed "puhuvad" oma kiirgusega vaikselt minema punakana kumavat vesinikgaasi. Teine siniselt hõõguv "udu" on tegelikult tekkinud üheainsast massiivsest nii-nimetatud Wolf-Rayet tüüpi tähest, mille kujutlematult võimas kiirgus ioniseerib (lööb aatomist välimisi elektrone välja) teda ümbritsevat hapnikku. Kosmilises mõttes peaks see täht peagi plahvatama supernoovana.
Foto haarab umbes 520 valgusaasta laiust ala.
Siit saab näha videot, mis vaatab seda fotot lähemalt: http://www.esa.int/…/Vid…/2020/04/Pan_Across_the_Cosmic_Reef
Siin üritatakse kujutada fotol nähtut ruumiliselt: https://www.youtube.com/watch?v=WjHeqe-lRXI
Siin zoomitakse taevasse ning näidatakse kui kaugel fotol olevad alad õigupoolest asuvad: https://youtu.be/PoSgO-5lik4
Foto täissuuruses nägemiseks võib külastada seda linki, mille laadimine nõuab küll mõningast kannatust (see on seda väärt): https://hubblesite.org/…/3…/STSCI-H-p2016a-f-17043x11710.png

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar