esmaspäev, 23. august 2021

Jupiteri kuude kolmiküleminek planeedist

Eelmisel pühapäeval (15. augustil) õnnestus hobiastronoom Christopher Gol jäädvustada haruldane Jupiteri kuude kolmiküleminek, mis viimati toimus 2015. aastal ning järgmine tuleb 2032. aastal. Tegemist on siiani parima taolise jäädvustusega.

Üleminek Jupiteri kuude puhul tähendab seda, kui neist mõni liigub meie vaatenurgast üle planeedi ketta. Ühe kuu puhul on see üsna tavaline nähtus, kahte kuud sisaldav üleminek pole samuti mingi eriti suur haruldus, aga kolme kuu üheaegne üleminekut just väga tihti ei juhtu. Asi on selles, et kolm kõige lähemat Jupiteri hiidkuud (Io, Europa, Ganymedes) tiirlevad ümber planeedi rütmis, mis keelab neil kõigil ühele joonele sattumast. Näiteks iga kahe Io orbiidi kohta satub ta ühele joonele Europaga ning iga neljanda orbiidi kohta satuvad kohakuti Europa ja Ganymedes (vt skeemi kommentaaridest). Õnneks ei ole taolises niinimetatud orbitaalses resonantsis neljas ja kõige kaugem Jupiteri hiidkuu Callisto. Seetõttu osutus 15. augustil võimalikuks harludane juhus, kus parasjagu kui Europa ja Ganymedes olid mõlemad Jupiterist üle minemas, tegi seda ka Callisto.


Go poolt tehtud fotodest kokku pandud animatsioonis vastab iga sekund 30 minutile. Selle alguses on näha planeedi paremas servas Callistot (Io liigub sellel hetkel parasjagu Jupiteri varju) ning vasakus servas pisemat Europat ja suurt Ganymedest. Viimased kaks heidavad planeedi atmosfäärile ka kaks musta varju. Neid tähelepanelikult jälgides võib näha veel kaht haruldast hetke, kui Jupiterile lähemal tiirlev Europa liigub Ganymedese tagant läbi (okultatsioon) ning hetk hiljem liigub see läbi Ganymedes varju (varjutus). Olgu võrdluseks öeldud, et Europa on suuruselt veidi väiksem kui meie Kuu ning Ganymedes, olles üldse Päikesesüsteemi suurim kaaslane, on vaid natukene pisem kui planeet Marss.
Kuna üleminek ei olnud nähtav Go kodumaalt Ameerika Ühendriikidest, reisis mees selle jäädvustamiseks Filipiinidele Cebu saarele, kus Jupiter paistis sellel ajal kesköises taevas. Õnneks ei seganud teda parasjagu Filipiinidel valitsev mussoonide hooaeg, mis olevat põhjustanud tema vaatluspaigas ööl enne ja ööl pärast sündmust suuri sademeid.
Go kasutas pildistamiseks Celestron C14 teleskoopi, Astrophysics AP900GTO monteeringut, QHY 290M kaamerat, RGB filtreid ja 2x barlow läätse. Töötluseks AutoStakkert! ja Registax.
Go fotosid Jupiterist saab näha siit: http://astro.christone.net/jupiter/

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar