esmaspäev, 30. august 2021

Hiidgalaktika Ahjus

Sellel Hubble värskel ülesvõttel on näha Ahju (Fornax) tähtkujus asuvat galaktikat tähisega NGC 1385. Tegemist meist umbes 68 miljoni valgusaasta kaugusel asuva spiraalgalaktikaga, mille läbimõõduks pakutakse umbes 70 tuhat valgusaastat. Kuigi tegemist on suhteliselt väheuuritud galaktikaga, võib fotolt järeldada, et see on võrdlemisi aktiivne - see tähendab, et galaktikas leiab aset üsna aktiivne täheteke. Aimu annavad sellest ultraviolettkiirguses jäädvustatud lillakas-sinised piirkonnad, mis sisaldavad ohtralt noori ja kuumi tähti.

Vaata fotot täissuuruses: https://www.nasa.gov/.../thumbnails/image/potw2133a.jpg

NGC 1385 on samanimelise üle 30 galaktikat sisaldava galaktikagrupi suurim liige. Grupp omakorda kuulub Eridanuse galaktikaparve, mis koosneb umbes 200 galaktikast. Kuigi Ahju tähtkuju serv on ka Eestist nähtaval, küündib selles asuv NGC 1385 meie maalt vaid mõne kraadi kõrgusele.
Antud foto on tehtud Hubble lainurkkaameraga (WFC3), mis paigaldati teleskoobile selle viimase teenindusmissiooni käigus 2009. aastal. 12 aastat hiljem on see endiselt üks kosmoseteleskoobi enimkasutatud instrumente, mis väsimise märke ei näita. Soovime, et sama võiks öelda ülejäänud teleskoobi kohta.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar