esmaspäev, 8. november 2021

Kassisilma planetaarudu

Hubble kosmoseteleskoop on endiselt teadmata põhjusel turvarežiimis ning iga mööduva päevaga muutub selle saatus üha kahtlasemaks. Samal ajal kui planeedi ühed helgemad pead probleemi kallal pead murravad, vaatame Hubble (ja Chandra röntgenobservatooriumi) vahendusel meieni jõudnud fotot Lohe tähtkujus asuvast Kassisilma udust (NGC 6543). Tegemist on ühe meie taeva heledaima planetaaruduga ehk ioniseeritud gaasist moodustisega, mis on tekkinud peale umbes Päikese mõõtu tähe surma. Selle keerukas sümmeetriline struktuur ja ringjad "lained" annavad aimu ammuse tähe surmatõmblustest, kui selle välimised kihid perioodiliselt ja pöördumatult laiali hajusid. Planetaarudude omapärane ja praktiliselt kordumatu ehitus teeb ennustamise raskeks, kuid midagi sarnast võivad umbes 5 miljardi aasta pärast näha kauged vaatlejad Päikesesüsteemi asemel.

Suuremalt: https://upload.wikimedia.org/.../com.../d/d8/Catseye-big.jpg 
Kassisilma avastajaks on kuulus saksa-inglise astronoom William Herschel, kes märkas seda endaehitatud teleskoobiga 1786. aastal. 1802. aastaks avaldas ta kataloogi, mis sisaldas juba üle 2500 planetaarudu. Hercheli laialt aksepteeritud hüpoteesiks oli, et nende näol on tegemist kaugete päikesesüsteemide algetega, kus gaasist kondenseeruvad kokku planeedid. Nüüd teame, et tegelikus on vastupidine ning need suhteliselt lühiajalised moodustised tähistavad miljardeid aastaid vanade tähtede (ja nende ümber tiirelnud planeetide) viimaseid kümneid tuhandeid aastaid. Nende poolt kosmosesügavustesse paisatud gaas ei lähe aga kaotsi, vaid leiab ennast kauges ja täpsustamata tulevikus võib-olla uute tähtede, planeetide ja miks mitte eluvormide koostisest.

Kassisilma udu asub meist 3300 kuni 5300 valgusaasta kaugusel ning on umbes valgusaasta lai. Hubble pikaaegsed vaatlused on kinnitanud, et udu on tekkinud umbes 1500 aastaste intervallidega toimunud pulseeringute käigus, millest viimane (tuhat aastat tagasi) on olnud eelnevatest mõnevõrra erinev. Millest selline muutus, jääb esialgu veel lahendamata mõistatuseks.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar