esmaspäev, 15. november 2021

Kauge eksoplaneedi ümber sünnivad kuud

Praeguse seisuga on avastatud üle 4000 eksoplaneedi ehk planeedi, mis tiirlevad ümber teiste tähtede. Nüüd on esmakordselt leitud tõendeid eksoplaneedist, mille ümber moodustub parasjagu kuu või kuud.

Avastus tehti Põhja-Tšiilis asuva ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) raadiointerferomeetri abil, mis kujutab endast 66st 12-meetrise läbimõõduga raadioteleskoobist koosnevat liitteleskoopi, mis uurib universumit millimeeter- ja submillimeeterlainetes. Sellistes lainepikkustes on võimalik moodustuvate tähtede ümber keerlevast tolmust ja gaasist sõna otseses mõttes läbi näha ning saavutada enneolematuid lahutusvõimeid.


Kõnealune avastus tehti vaadeldes meist umbes 400 valgusaasta kaugusel asuvat väga noort tähte PDS 70 ning selle ümber tiirlevat eksoplaneeti PDS 70b. Alloleval fotol asub täht keskel ja planeet heleda täpina sellest kohe paremal. Neid ümbritsevat laia ketast kutsutakse protoplanetaarseks kettaks ning selles tiirleb materjal, millest võib millalgi tulevikus moodustuda veel üks või mitu planeeti. Astronoome huvitab aga eriti PDS 70b ümber näha olev pisem ja hägusem ketas (vaata lähivõtet), millest tulevikus peaks planeedile moodustuma kuni kolm kaaslast. Kui rääkida mõõtmetest, siis planeet ise on kusagil Jupiteri mõõtu, kuid seda ümbritev ketas on sama lai kui vahemaa Maa ja Päikese vahel (150 miljonit kilomeetrit). Selles tiirleb tõenäoliselt tolm, kiviklibu, jää ja gaas, millest vaikselt kleepuvad kokku kuud, mis võivad kümnete või sadade miljonite aastate pärast meenutada Jupiteri suuri kuid.
Taolised avastused lubavad meil mõnes mõttes heita pilk meie enda Päikesesüsteemi minevikku. Kui planeetide moodustumine ammusest Päikest ümbritsenud protoplanetaarsest kettast on suhteliselt hästi mõistetud protsess (ALMA abil näeme sarnaseid noori süsteeme kõikjalt meie ümber), siis kuude moodustumine noorte planeetide ümber vajab veel edasist uurimist ja mõistmist.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar