kolmapäev, 24. november 2021

James Webb kosmoseteleskoobi start lükkus edasi

Juba enne üles lennutamist omamoodi legendiks saanud James Webb kosmoseteleskoobi stardikuupäevaks pidi olema 18. detsember. Ootamatu aps teleskoobi pakkimisel on seda kuupäeva taaskord (loodetavasti viimast korda) edasi lükanud.

Kosmoseteleskoobi arendusmeeskond poseerimas koos selle elusuuruses maketiga.

Prantsuse Guajaanas Kourou kosmosesadamas viimaseid ettevalmistusi ootava Webbi kinnitamisel transpordialusele katkes ootamatult üks rihmaklamber, mis tekitas 10 miljardit dollarit maksma läinud instrumendis ettenägematuid vibratsioone. Et täpselt selliste vibratsioonide suhtes ei ole teleskoopi kunagi testitud, otsustati stardikuupäeva nihutada vähemalt neli päeva kavandatust edasi (varasemalt 22. detsember), kontrollimaks kas kõik on ikka töökorras. Arvestades, et 1996. aastal ehitama asutud teleskoobi algne start pidi aset leidma 2007. aastal ei ole mõnepäevane viivitus muidugi väga hull. Loodame lihtsalt, et teleskoop on ikka korras ja vahepeal sellega midagi veel lisaks ei juhtu.

Samal ajal on Hubble kosmoseteleskoop endiselt rikkis ning keegi täpselt ei tea, mis sellel viga võib olla. NASA väitel on nende inseneridel aga tagataskus veel mõned trikid, mida selle elustamisel proovida. Kõik ei ole veel kaugeltki kadunud.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar