reede, 30. september 2022

Hubble kosmoseteleskoopi plaanitakse päästa

Ettevaatlikult head uudised. NASA ja SpaceX koostöös nende Polarise programmiga on sõlminud kokkuleppe uurida võimalusi Hubble kosmoseteleskoobi lükkamiseks kõrgemale orbiidile. Kusjuures NASA ei kavatse esialgu sellist missiooni isegi võimalikuks osutumisel rahastada, vaid tegemist oleks praktiliselt täielikult eraettevõtte enda arendusprojektiga. Arvatavasti juhul kõik töötab ja õnnestub, saaks see hakata tulevikus pakkuma sarnast teenust teiste Maa lähiorbiidil tiirlevate satelliitide "päästmiseks".

32-aastane Hubble tiirleb hetkel Maast kusagil 540 kilomeetri kõrgusel, kuid langeb hõõrdumisel ülihõreda atmosfääriga üha madalamale orbiidile. Mida madalamal, seda tihedam atmosfäär ja suurem hõõrdumine ja seda kiiremini see madalamale langeb. Lõpuks, kusagil 30ndate keskel siseneks teleskoop atmosfääri ja põleks seal lihtsalt ära. Peale viimast NASA Hubble teenindusmissiooni 2009. aastal ja süstikuprogrammi lõppu ei ole NASA-l enam võimekust seda kõrgemale orbiidile lükata ning teleskoobi hukk on vältimatu. Juhul kui SpaceX Dragon nimeline kosmosekapsel suudaks Hubblega orbiidil kohtuda, põkkuda ja oma mootorite abil selle kõrgust tõsta, pikeneks selle eluiga mitmeid mitmeid aastaid ja inimkond ei peaks endiselt ühe parima nähtavas valguses tegutseva teleskoobiga nii pea hüvasti jätma.

foto viimasest Hubble teenindusmissioonist.

Käivitunud uurimus võtab aega kusagil pool aastat ja tegemist ei ole eksklusiivselt SpaceX-ga sõlmitud kokkuleppega, vaid sellega võivad liituda ka teised kosmoseettevõtted. Hetkel käib jutt vaid teleskoobi orbiidi tõstmisest, mitte selle täielikust teenindamisest, mida Hubble ideaalis vajaks. Viimaste aastate jooksul on vananeva teleskoobi juures kasutusele võetud viimased kriitilised varusüsteemid ning keegi ei oska öelda, kui kaua need veel vastu peavad. Kuid töötavat teleskoopi tuleroaks ohverdada oleks ka narr olukord. Lootuskiir igatahes eksisteerib.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar