esmaspäev, 5. september 2022

Millal stardib Artemis I Kuu suunas

Autor: Üllar Kivila

NASA uue Kuu-programmi esmalend ei suutnud stardiplatvormilt ka 3. septembril lendu tõusta. Esimese stardikatse 29. augustil nurjas ühe SLS raketi peamootori puudulik jahutus, mis (praeguse info kohaselt) osutus anduri veaks. 3. septembril hakkas raketi tankimisel kütust lekkima.

Millal siis lennulootust on? Pildil olev kalender näitab tulevasi võimalikke stardiaegu. Laias laastus on ühe kuutsükli (~29 päeva) kohta umbes kahenädalane stardiaegade vahemik, mil SLS saab Orioni sobivale orbiidile lennutada. Seda kitsendavad mõned lisanõuded, näiteks ei tohi päikesetoitel Orioni kosmoselaev liiga pikaks ajaks Maa või Kuu varju sattuda ning maandumine Vaikses ookeanis peab toimuma päevasel ajal.


Eelistatud on tumerohelisega märgitud päevad, mil startides on võimalik nn pikk missioon - Orion tiirutaks Kuu ümber u 40 päeva, mis annab piisavalt aega kõigi kosmoselaeva süstemide ja orbiidi stabiilsuse hindamiseks. Helerohelistel päevadel startides on võimalik lühem, 3 nädala pikkune missioon, mis tehniliste viperuste esinemisel võib kõigi missiooni eesmärkide täitmiseks lühikeseks jääda. Punastel päevadel on SLS start võimalik, kuid mõni Orioni kitsendustest ei võimalda missiooni sooritada. Hallidel päevadel pole Kuu asukoha tõttu orbiidil võimalik SLSil Orioni sobivale orbiidile lennutada.

Järgmine stardiaken avaneb seega alates 19. septembrist ning kestab 4. oktoobrini. Pikema missiooni lootuses võiks arvata, et proovitakse startida 27. või 28. septembril või oktoobri alguses.

NB: kalender on USA idaranniku ajavööndi järgi, seega olenevalt stardiakna kellaajast võib see Eesti aja järgi ühe kuupäeva võrra nihkes olla.

Eks näis.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar