neljapäev, 23. märts 2023

Curiosity leidis Marsi pinnalt järjekordse meteoriidi

Jaanuari lõpus avastas NASA marsikulgur Curiosity Marsi külmalt, kuivalt ja kõledalt pinnalt suhteliselt suure raud-nikkel meteoriidi, mis sai hüüdnimeks Cacao. Läbimõõdult umbes 30 sentimeetrit lai rauakolakas kukkus Marsile tõenäoliselt miljoneid aastaid tagasi, kuid on tänu sealsele hapnikuvabale atmosfäärile, voolava vee puudumisele ja nõrgale tuulerrosioonile väga hästi säilinud. Kulgur pildistas meteoriiti ning tuvastas selle koostise oma ChemCamiks nimetatud instrumendi abil, mis kujutab endast põhimõtteliselt võimast laserit, mille poolt aurustatud materjali saab spektroskoobi (spetsiaalse kaamera) abil kindlaks teha.

30 sentimeetrine Cacao. Fotomosaiik koosneb 16 üksikkaadrist.

Lähivõte kohast, kus Curiosity meteoriidi koostist mõõtis.

Veel täpsem lähivõte. Numbritega on tähistatud umbes millimeetrised kohad, mida ChemCami laserspektroskoop tabas.

Cacao Curiosity kulguri varjus. Foto on kokku õmmeldud mitmest kaadrist.

Tegemist ei ole esimese Curiosity poolt avastatud meteoriidiga. 2014. aastal pildistas see näiteks seni kõige suuremat Marsil avastatud meteoriiti hüüdnimega Lebanon, mille läbimõõduks on umbes 2 meetrit.

Väikeauto mõõtu kuuerattaline Curiosity kulgur on Marsil Gale kraatis ringi veerenud juba alates 2012. aasta augustist. 2021. veebruaris liitus temaga Marsil Jezero kraatrit uuriv Perseverance, mida võib pidada Curiosity veidi edasiarendatud ja iidsete elumärkide kindlaks tegemiseks spetsialiseeritud kaksikuks.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar