esmaspäev, 6. märts 2023

Uus udukogu Ükssarvikus

USA astrofotograaf Bray Falls on öötaevast avastanud järjekordse varasemalt tundmatu objekti, kasutades selleks viimasel ajal osade taevapiltnike seas levima hakanud tehnikat, kus teleskoop suunatakse pealtnäha igavasse piirkonda ning kogutakse sealt pärinevat valgust mitmeid kümneid öid järjest. Nii muutuvad nähtavaks struktuurid ja objektid, mis on lihtsalt liiga nõrgad, et neid muul moel tähele panna. Kuigi võrreldes professionaalsete teleskoopidega on harrastajate käsutuses olev tehnika pisikene, teevad nad selle tasa ajaga. Näiteks antud foto jaoks kogus Falls valgust ühtekokku peaaegu 84 tundi, kasutades selleks vaid 4 tollist Takahashi FSQ-106ED teleskoopi.


Fotole jäädvustus sinakas udu Ükssarviku tähtkujus, mida senistest taevakataloogidest ei leia ning mille avastaja nimetas Fal1 - Kyber Crystal nebula (fal tuleb tema perekonnanimest, 1 tähendab esimest täielikult tema poolt avastatud objekti ja tõlkes Küberkristalli udu tuleb Tähesõdade filmidest pärit valgusmõõkade energiaallikaks olnud kristallidest).
Udu täpne kaugus, mõõtmed ja tekkemehhanism on esialgu veel lahtised, kuid koostöös hobiastronoomide Marcel Drechsler and ​​​​Xavier Strottneriga pakub Falls, et tegemist võib olla niinimetatud kuuma alamkääbustähe poolt tekitatud ja ioniseeritud gaasikestaga. Samas selle keskel olev mulli kujuline udu viitaks justkui planetaarudule ehk gaasikestale, mis tekib kui päikesesarnane täht oma elu lõpus materjali endast eemale heidab. Probleem selle viimase hüpoteesiga on, et vaatlused ei näi kinnitavat valge kääbuse ehk paljastatud tähetuuma olemasolu selle südames. Ühesõnaga tuleb asja veel uurida. Õnneks teavad nüüd kutselised astronoomid täpselt kuhu oma võimsamad teleskoobid suunata.
Sellest kuidas Drechsler, Strottner ja Falls alles kaks kuud tagasi Andromeeda kõrvalt senitundmatu gaasikogumi avastasid, kirjutasime siin: https://www.astromaania.ee/.../amatoorid-avastasid...
Foto suuremalt koos lisainfoga: https://www.astrobin.com/wr5dh1/

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar