neljapäev, 30. märts 2023

Milline vaade avaneks Pluuto orbiidil tiireldes?

All videoanimatsioon, mis on kokku pandud Pluutost 2015. aastal möödalennu sooritanud New Horizon sondi fotomaterjali ja kõrgusandmete põhjal. Tegelikkuses kihutas New Horizon kääbusplaneedist mööda 12 500 kilomeetri kaugusel selle pinnast ja kiirusel peaaegu 14 kilomeetrit sekundis, tehes selle käigus nii palju fotosid ja mõõtmisi kui võimalik. Animatsioonis on Pluuto jäine ja üllatuslikult hõredat atmosfääri omav pind valgustatud oluliselt rohkem, kui see näiteks inimsilmale paistaks. Pluuto asub Päikesest kusagil 40 korda kaugemal kui Maa ja viibib seetõttu igaveses hämarikus.


Peale kääbusplaneedi enda (mis kuulus veel sondi stardi ajal 2006. aastal planeetide hulka) pildistas New Horizon veel selle viit kuud - Charoni, Styxi, Nixi, Kerberost ja Hydra. Neist kaugelt kõige suurem on Charon, mis on Pluutost vaid kaks korda väiksema läbimõõduga (606 kilomeetrit).
New Horizon on endiselt töökorras ning kursil, mis viib selle lõpuks Päikesesüsteemist välja tähtedevahelisse ruumi miljarditeks aastateks rändama. Sellise vägiteoga on hakkama saanud vaid veel neli inimkätega ehitatud sondi - Pioneer 10, Pioneer 11, Voyager 1 ja Voyager 2. New Horizon peaks suutma Maale andmeid saata veel 2030ndate aastateni ning üheks selle viimaseks ülesandeks saab Maa pildistamine kaugemalt kui seda on eales tehtud.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar