kolmapäev, 23. oktoober 2019

Täht, mis on vanem kui universum

Kaalude tähtkujus asub üks napilt silmaga nähtavuse piirile alla jääv alam-hiidtäht HD 140283, mida kutsutakse vahel ka Medusalaks. Müütilise eriti pikaealise tegelase järgi nime saanud täht on on üks teadaoleva universumi vanimaid. Mõnes mõttes on ta isegi liiga vana.
2000. aastal üritati Medusalat esmakordselt dateerida ESA satelliit Hippachose abil. Tulemuseks saadi rabavad 16 miljardit aastat. Tuletame meelde, et Suur Pauk ehk universumi algushetk arvatakse aset leidnud 13,7 miljardit aastat tagasi. Seega tundus, et täht on vanem kui ta sünnitanud universum. Hilisemad täpsemad mõõdistamised on Medusala vanuse taandanud 14,46 miljardi aastani (veamarginaaliga 800 miljonit aastat siia-sinna). Seega alumise piiri kohaselt oleks tähel mõnedkümned miljonid aega tekkida olnud küll. Paraku on kõige uuemad täpsustamised universumi vanuse osas hakanud asja jälle keeruliseks ajama. Mõne esialgse ja julgema väite kohaselt on universum kõigest 11,4 miljardit aastat vana.

Üks asi on selge, vanem kui kõiksus üks täht olla ei saa. Seega jääb kaks võimalust - kas viga on meie tähtede vanuse hindamises (mis nõuab väga täpseid andmeid tähtede absoluutse heleduse, pinnatemperatuuri, kauguse, massi ja mõõtmete kohta) või siis universumi tekkemehhanismide mõistmises.
Medusala on Päikesest kaks korda suurema läbimõõduga, kuid samas väiksema massiga ja asub meist umbes 190 valgusaasta kaugusel. Teistest tähtedest eristub ta ebatavaliselt madala metallisisalduse poolest, kuna tema tekkimise hetkel varajases universumis lihtsalt ei eksiteerinud veel nii raskeid elemente.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar