esmaspäev, 21. oktoober 2019

Linnutee tähtede liikumine

2013. aastast on kosmoseobservatoorium Gaia mõõdistanud meie Linnutee galaktikas asuvate tähtede kaugusi ja suhtelisi liikumisi. Missiooni lõpuks loodatakse kaardistada ligi miljard taevakeha (tähed, kvasarid, asteroidid, eksoplaneedid), mille põhjal valminud 3D mudel annab meile võimaluse prognoosida Linnutee evolutsiooni ajas miljoneid aastaid tagasi ja edasi.
All videosimulatsioon üle 2 miljoni tähe liikumisest meie tähistaevas järgneva 5 miljoni aasta jooksul. Iga kaader sellest vastab 750 aastale (sekund sisaldab 24 kaadrit).
Kuna kõik tänapäeval taevas nähtavad tähtkujud on praktiliselt muutumatutena tuhandeid aastaid, võib jääda mulje, et nad seisavadki üksteise suhtes paigal. Tegelikult liiguvad aga tähed (sh Päike ja meie koos temaga) siia-sinna sadu kilomeetreid sekundis. Paraku on tähtedevahelised kaugused röögatud ja isegi meie tsivilisatsioonide kestvus kõigest silmapilk kosmiliste ajaskaaladega võrreldes. Kümnete ja sadade tuhandete aastatega muutuvad aga tuttavad tähtkujud tundmatuseni. Videos tähendab see esimest sekundit.
Simulatsioonis on näha, et osad tähed liiguvad teistest kiiremini. See efekt tekib tänu perspektiivile, kuna lähemal asuvad tähed näivadki kiiremini liikuvat. Kuigi viis miljonit aastat pole galaktika elueas teab kui pikk aeg, peaksid selle aja jooksul osad tähed kustuma või supernoovana plahvatama ja uued tekkima. Kaks miljonit tähte moodustab Linnutee tähtede koguarvust umbes 0,02 - 0,005%. Kui Gaia oma eesmärgid täidab võib mõõdistatud tähtede osakaal tõusta 0,25 - 1%.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar