teisipäev, 24. märts 2020

Merkuuri ja Veenus elongatsioon

Veidi piinlik sellest alles nüüd teada anda, aga täna vahetult enne päikesetõusu oli parim aeg vaadelda madalas idataevas Päikesesüsteemi piseimat planeeti - Merkuuri. Läänepoolseks elongatsiooniks nimetatud sündmuse käigus asus ta meie jaoks päikesekettast 27,8 kraadi kaugusele lääne pool. Iga mõne kuu tagant korduvad elongatsioonid on Merkuuri puhul ainsad paaripäevased perioodid, kui seda Päikesele lähimat planeeti ilma kodutähe pimestava särata näha saab. Teda võib proovida märgata ka homme hommikul kella kuue ringis madalal ida- ja kagukaarte vahel, aga nii kaugel kui täna ta Päikesest enam niipea ei paista.
Veenus ja tema peegeldus Atlandi ookeani rannikul Iirimaal. Foto autor: Miguel Clara

Aga pole hullu. Õnneks on täna õhtul toimumas põhimõttelt sama sündmus, aga teise planeediga ja vastupidises suunas. Nimelt asub täna õhtul heledalt läänetaevas särav Veenus oma kaugeimas idapoolses punktis Päikesest ehk aset leiab Veenuse idapoolne elongatsioon. Et Veenus tiirleb ümber Päikese pea kaks korda kaugemal kui Merkuur, ulatub ta elongatsiooni käigus sellest meie taevas koguni 46,1 kraadi kaugusele. See tähendab, et täna muutub Veenus nähtavaks kõige varem ja loojub kõige hiljem. Teleskoobis (heleduse vähendamiseks tasub kasutada vastavalt filtrit) paistab ta sellel hetkel 50% valgustatud ja poolkuud meenutava "poolplaneedina".
Ehkki Veenuse valgustatud osa suurus on viimastel kuudel vähenenud, on ta samal ajal meile üha lähemale tulnud. Sellest ka tema heleduse senine tõus. Paar päeva pärast saabub hetk, mil tema lähedus ja valgustatuse määr saavutavad omamoodi optimumi ja tulemuseks on Veenuse heleduse sellekevadine maksimum (mag -4,1). Peale seda tuleb ta meile küll endiselt lähemale, aga tema valgustatud osa kahaneb sirbiks, kuni muutub lõpuks Maa ja Päikese vahel asudes täiesti nähtamatuks. Suvel hakkab Veenus tõusma üha kõrgemale hommikutaevasse ja muutub taaskord tähistaeva heledaimaks kehaks (peale Päikese ja Kuu). Tema läänepoolne elongatsioon leiab aset augusti keskpaigas.

Merkuuri ja Veenuse elongatsioonide lihtsustatud joonis. Tänase seisu järgi peaks sellel aga Merkuur asuma paremal ehk Päikesest lääne pool.
Lisaks ehatäht Veenusele ja hommikusele Merkuurile paistavad enne päikesetõusu taevas ka üksteisele väga lähedal asuvad Saturn, Marss ja Jupiter (vasakult paremale). See tähendab, et juhul kui täna õhtune ja homme hommikune ilm lubab, tasub proovida näha suhteliselt haruldast vaatepilti - viis planeeti ühe öö jooksul.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar