esmaspäev, 15. veebruar 2021

Marss läbi Hope sondi silmade

Möödunud ja alanud nädalad kuuluvad Marsile, kuna lühikese ajaga on selle igas mõttes huvipakkuva planeedi juurde jõudnud kaks missiooni ja kolmas peaks nendega liituma juba neljapäeval. Nendeks on olnud Emiraatide Hope sond ja Hiina Tianwen-1 nimeline sond-maandur-kulgur. 18. veebruaril kella üheksa ajal õhtul peaks aga Punasel planeedil maanduma USA Perseverance marsikulgur - riskantset manöövrit kutsutakse hellitavalt "7 minutes of terror" ehk "seitse minutit kabuhirmu".

Vahepeal on aga juba Marsi orbiidil asuvad sondid saatnud meieni oma esimesed fotod oma subjektist. Esimesena tegi seda Hiinlaste Tianwen-1, kes salvestas endast ka lühikese selfi-video (youtube link). Nüüdseks on sama teinud ka Hope, mille kaunist värvifotot poolenisti valgustatud Marsist näeb alt. 


Maast umbes kaks korda väiksema diameetriga planeedi peal hakkavad esimese hooga kindlasti silma peaaegu ideaalses reas asuvad kolm ammukustunud hiigelvulkaani, mis kannavad ülalt lugedes Ascraeus Mons, Pavonis Mons, ja Arsia Mons nimesid. Nende kõrgused on muljetavaldavad 18, 14 ja 20 kilomeetrit üle Marsi keskmise. Neist vasakul, praktiliselt terminaatori* peal, asub aga Marsi ja üldse Päikesesüsteemi üks suurimaid kilpvulkaane ja mägesid nimega Olympus Mons, mille tipu kõrgus üle keskmise on 21 kilomeetrit, kuid jalamilt lausa 26 kilomeetrit. Selle ulatust on võrreldud Prantsusmaa pindalaga.

Hope sondi eesmärgiks saab tulevatel aastatel luua Marsi atmosfäärist ja selles toimuvatest protsessidest seni parim ettekujutus.

*terminaatoriks kutsutakse valguse-pimeduse piiri.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar