kolmapäev, 17. veebruar 2021

Hiina kuukulgur leidis Kuult huvitava kivi

Päev enne NASA Perseverance kulguri maandumist Marsile, teeme väikese kõrvalepõike meile lähemal asuva taevakeha - Kuu - peale. Nimelt sõidab meie kaaslase tagumisel (Maast eemale suunatud) küljel endiselt ringi Hiina kuukulgur Yutu-2, mille toimetas eelmise aasta jaanuris sinna Chang'e 4 nimeline maandur. Nüüd on see teinud huvitava leiu.

Yutu 2 senine teekond.

Kuna Kuul puudub soojust salvestav atmosfäär, on sealsed kaks järjestikust nädalat päevad tulised (120 C) ja sama kaua kestvad ööd krõbedad (-130 C). Et kulguri õrna elektroonikat ja akusid külma eest kaitsta, pannakse see sealseteks pikkadeks öödeks talveunne, mille ajal soojendatakse selle sisemust radioaktiivsete isotoopide lagunemisest tekkiva soojuse abil. Üks selline unetsükkel sai 140 kilogrammise Yutu-2 jaoks läbi 6. veebruaril, kui tema maandumispaigas tõusis päike (erinevalt laialt levinud väärarusaamast saab Kuu tagumine külg sama palju päikesevalgust, kui eesmine ehk meie poole suunatud külg).

Peagi peale ärkamist kohtas Yutu-2 oma teel veidrat kuupinnast välja turritavat kivi, mis ristiti kulguri operaatorite poolt kiiresti "verstapostiks". Mis teeb avastatud kivi huvitavaks, on selle teravad servad, mida ei kohta Kuul just tihti. Ekstreemsetest temperatuurikõikumistest tingitud paisumised-kokkutõmbumised, pidev meteoriitse materjali vihm (atmosfääri puudumisel pommitavad Kuu pinda isegi tolmuterad) ja päikesetuuleks nimetatud osakeste tulv kipuvad aja jooksul kõik sealsed kivid ümaraks lihvima.


Arvatakse, et avastatud kivi on kas geoloogilises mõttes hiljuti Kuule potsatanud ja purunenud meteooriidi kild või siis mõne sellise kokkupõrke poolt kuupinnast välja rebitud ja eemale lennutatud tükk. Igatahes on tegemist suhteliselt haruldase leiuga ning Yutu-2 meeskonnal on plaan kivile peagi läheneda ning selle koostis vastava spektroskoobi abil kindlaks teha.
Praeguse seisuga on päikesejõul töötav Yutu-2 (tõlkes Jänes) läbinud Kuu tagumisel küljel pea 650 meetrit ja Hiina insenerid on spekuleerinud, et see võib vastu pidada veel aastaid.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar