kolmapäev, 3. veebruar 2021

Starshipi esimesed sammud Marsi suunas

Eile õhtul lubati viimaks SpaceXi Starshipi nimelisel raketiprototüübil startida. Seda mis juhtus, saab vaadata allolevast videost. Selgituseks nii palju, et kuni maandumiseni töötas kõik nii nagu peab. Järgmine katsetus peaks aset leidma juba lähiajal.



Katsetuste eesmärgiks on valmis saada taaskasutatav raketisüsteem, mis on võimeline vedama kaupa ja inimesi planeet Marsile. Selleks stardib Maalt kaheastmeline ligi 120 meetrit kõrge ja 10 meetrit lai rakett (Super Heavy + Starship), mille esimene aste maandub tagasi Maale ning teine aste ületab kaht planeeti lahutava mitmekümne miljoni kilomeetrise vahemaa ning maandub Marsil. Kaup ja inimesed maha laaditud stardib see ühes tükis tagasi ja maandub turvaliselt Maal, kus seda saab taaskasutada uue reisi teise astmena. Laiemaks eesmärgiks on seeläbi Marsile asutada alaliselt mehitatud baas või koguni isemajandav ja kasvav koloonia.
SpaceX on väitnud, et kui kõik nende katsetused õnnestuksid esimestel kordadel, õnnestuks neil Marsi suunas esimene mehitatud missioon saata juba 2024. aastal. Realistlikult võiks see aga aset leida kümnendi lõpus või järgmise alguses. Kui veab.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar