teisipäev, 5. aprill 2022

Astronoomiaklubi astrofoto: M104 ehk Sombreero galaktika

Lisaks eelmises postituses näidatud Markariani keti nimelisele galaktikate ahelale, sai mõned ööd tagasi pildistatud üht kaunimat ja meie laiuskraadi jaoks eksootilisemat galaktikat, mida kutsutakse välimuse järgi Sombreero galaktikaks. Messieri kataloogis tähist M104 kandev lääts-spiraalgalaktika asub Kaarna ja Neitsi tähtkujude piiril ning kuna meie maalt see kunagi kõrgemale kui umbes 20 nurgakraadi ei tõuse, on seda võimalik vaid praegusel aastaajal korraga paaril öötunnil vaadata ja pildistada. Meie suunasime teleskoobi sellele ööl vastu eelmist neljapäeva ja pühapäeva ning kogusime ühtekokku umbes 3 ja pool tundi kasutatavat pildimaterjali. Järgmisel aastal jälle...seda loodetavasti juba pikema fookuskaugusega teleskoobi ja parema kaameraga.

Täissuuruses: https://upload.wikimedia.org/.../4/4f/Sombrero_logoga.jpg

1781. aastal prantsuse astronoomi Pierre Méchaini poolt avastatud Sombreero galaktika asub meist 31 miljoni valgusaasta kaugusel ning on läbimõõdult kusagil veerand Linnuteest ehk umbes 50 tuhat valgusaastat. Sellele vaatamata sisaldab see sadakond miljardit tähte ning tuhandeid sfäärilisi täheparvi ehk kerasparvi. Tänu kompaktsele ja keskmiselt suuremale mõhnale on Sombeero meie lähipiirkonna üks heledamaid galaktikaid ning selle südames tuksub hinnanguliselt miljardi Päikese massiga must auk.

Sombeero omanäolisemaks tunnusmärgiks on kindlasti selle tume ja ühtlane tolmuketas, mis on tugevas kontrastis heleda tuumaga. Sümmeetriline ja galaktika tuuma täielikult piirav ketas sisaldab suure osa galaktika külmast vesinikgaasist ja tolmust ning see on peamine koht, kus Sombreeros veel uusi tähti juurde tekib.
Kasutatud tehnika ja andmed: Teleskoop Orion 8" Astrograph, monteering EQ6R-PRO, kaamera Nikon D5600, 78x180sek(+flat ja bias kaadrid), ISO 1250, filter L-Pro. Gideeritud. PHD2, APT, DSS, Pixinsight, PS.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar