reede, 22. aprill 2022

Hubble 31. aastapäeva foto

Paar päeva vähem kui 32 aastat tagasi startis kosmosesüstik Discovery trümmis Maa orbiidile tõenäoliselt (veel) maailma kõige kuulsam teleskoop - Hubble. Universumi paisumise avastaja järgi nime saanud kosmoseobservatoorium on sellest ajast peale teinud lugematuid mõõdistamisi, hingematvalt kauneid fotosid ja teedrajavaid avastusi. Omamoodi traditsiooniks on saanud, et igaks oma sünnipäevaks pildistab Hubble (õigemini meeskond selle taga) ühe erilise foto. Ka see aasta pole erand.

Alloleval Hubble 32. aastapäeva fotol on ebatavaliselt tihedalt paiknev galaktikate grupp, mis kannab nime Hicksoni kompaktne grupp 40. Meist umbes 300 miljoni valgusaasta kaugusel Hüdra tähtkuju suunas asuv kogum koosneb kolmest spiraalsest, ühest elliptilisest ja ühest läätsekujulisest galaktikast. Kusjuures kõik need mahuvad piirkonda, mille laius on vähem kui kaks Linnutee laiust.

Kui sarnased kooslused on üsna tavapärane nähtus suuremate galaktikaparvede südametes, on antud grupp ebatavaline põhjusel, et see asub suhteliselt hõredas piirkonnas. Üks seletus sellele on seotud tumeda aine pilve olemasoluga grupi keskmes, milles niiöelda tavaainest koosnevad galaktikad gravitatsiooniliselt pidurduvad ja aeglaselt üksteise poole langevad. Astronoomid arvavad, et viis galaktikat peaksid umbes miljardi aasta pärast liituma ning moodustama ühe massiivse elliptilise galaktika.
Tahad teada mida Hubble sinu sünnipäeval vaatles? Külasta seda lehte, sisesta oma sünnipäev ja vaata: https://www.nasa.gov/.../what-did-hubble-see-on-your...

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar