esmaspäev, 19. detsember 2022

James Webbi süvavaade vaadeldava universumi piirile

James Webbi kosmoseteleskoop koostöös Hubble kosmoseteleskoobiga on maha saanud järjekordse hingematva vaatega universumi sügavustesse. Antud panoraam, mille suuruseks taevas oleks umbes 2% täiskuu ulatusest on pildistatud Webbi lähi-ifrapuna kaameraga (NIRCam) läbi kaheksa erineva filtri ning läbi kolme filtri Hubble ACS ja WTC3 kaameratega.

Kahe teleskoobi fotode kombineerimisest annavad aimu fotol olevate väheste Linnutee-siseste tähtede ümber asetsevad risti-rästi diffraktsiooniristid - teleskoobide ehituse eripäradest tingitud valguslainete liitumised eriti heledate objektide ümber. Kui Hubble sekundaarpeegli tugedest tekib neid kaks paari (rist), siis Webbi sekundaarpeegli kolmest toest ja selle peeglite kuusnurksest kujust tuleb neid omakorda veel neli paari juurde. Kuna kaks teleskoopi ei pruugi ja tavaliselt ei asetsegi vaadeldavate objektide suhtes samas orientatsioonis, tuleb neid kokku kuni kuus paari.


Tegemist on vaid kusagil veerandiga veelgi suuremast mosaiigist nimega PEARLS (Prime Extragalactic Areas for Reionization and Lensing Science). Siin on näha tuhandeid galaktikaid, millest paljusid pole inimkond varem näinud ega pildistanud ning millest nõrgemate nägemiseks peaksid meie silmad olema umbkaudu miljard korda tundlikumad/suuremad, kui need on evolutsiooni käigus arenenud.
Nagu alati on soovitatav uurida täissuuruses fotot (koos suurenduskastidega), mille 18472x8290 piksliline resolutsioon ja ligi 100 megabaidine suurus saab facebooki pakkimisalgoritmide poolt paratamatult rikutud*. Originaali saab pisut kannatust varudes vaadata siit: https://stsci-opo.org/STScI-01GM3XNM0PJG2F95X36XX5F36W.png
*facebookile ei saa seda muidugi ka päris ette heita. Kui kõik saaksid fotosid üles laadida täissuuruses, siis muutuks see platvorm päris ruttu talumatult aeglaseks. Rääkimata siis serveriruumi kibekiirest täitumisest.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar