neljapäev, 22. detsember 2022

Marsikulgur Perseverance jättis endast maha esimese proovi

Eile kukutas marskulgur Perseverance oma kõhu alt Marsi kuivale ja külmale pinnale ühe titaanist kapsli, mille hermeetiliselt suletud sisemuses on kulguri poolt peaaegu aasta tagasi ühest marsikivist välja puuritud proovid. Põgus pilk kulguri robotkäpa kaamera abil kinnitas, et kapsel ei olnud veerenud kulguri rataste alla ega jäänud ühe otsa peale püsti seisma (miski mis maisetel katsetel identse kulguriga juhtus umbes 5% juhtudest).

Kõnealune kapsel, mille sisu ihkab vist iga astronoom, geoloog, keemik ja bioloog oma maises laboris näha.

Perseverancel on plaanis lähikuudel endast maha kukutada veel 9 samasugust kapslit. Selle kõige mõtteks on teenida omamoodi varuvariandi ülesannet. Nimelt on millalgi täpsustamata tulevikus NASAl plaan lähetada Perseverance lähedale üks spetsiaalne maandur, mille juurde toimetab kulgur selle sisemuses peidus olevad proovikapslid. Maanduri robotkäsi võtab need ükshaaval kulgurilt ning asetab maanduri sees asuva pisikese raketi koonusesse. Kui kõik proovid olemas, stardib rakett Marsi orbiidile, kuhu see jääb seni kuni Marsi juurde jõuab veel üks teine rakett, mis esimese üles korjab ja tagasi Maale toimetab. Videanimatsiooni sellest kõigest saab näha alt.
Aga mis värk nende Marsi pinnale jäetud kapslitega siis on?
Juhul kui Perseverance ei peaks misiganes põhjusel olema võimeline maanduri juurde jõudma, tõusevad selle seest õhku kaks identset kopterdrooni (midagi sarnast nagu Perseverancega kaasas olnud prototüüp Ingenuity), korjavad kulguri poolt maha pillatud kapslid üles ning toimetavad need ise maanduri juurde.

Sellelt fotolt saab aimu kapsli tegelikest mõõtmetest (eeldusel, et seda hoiab ikka täiskasvanu).

Arusaadav, et kui jutt käib nii keerukast, kallist ja paljusid muutajaid sisaldavast missioonist, tuleb kõik asjad läbi mõelda ja valmistuda halvimaks. Isegi kui kulgur suudab oma ülesande proovide üleandmisel täita, saavad droonid jääda edaspidi temaga ning teha seda mida tegi/teeb Ingenuity - luurata kulguri jaoks välja huvitavaid uurimisalasid, marsruute või pildistada ja uurida piirkondi Jezero kraatris, kuhu kuuerattaline sõiduk ise ei pääse.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar