kolmapäev, 14. detsember 2022

Webb leidis kaugeima/noorima galaktika

James Webbi kosmoseteleskoop on ametlikult jäädvustanud seni kõige kaugemaid/varasemaid galaktikaid vaadeldavas universumis. Mõõtmised näitavad, et kinni püütud valgus lahkus nendest siis, kui universum oli kõigest 350 miljonit aastat vana.

Seni kõige kaugema/varasema avastatud galaktika asukoht. Kõik need täpid ja laigud on tegelikult väga kauged galatikad.

Nelja kõige kaugema galaktika kandidaadid ja nende punanihked.

James Webbi kosmoseteleskoobi 790 tunnine vaade umbes täiskuu suurusele alale taevast.
Allikas: https://webbtelescope.org/.../01GKT0RRJBP5ZMJRMCQNPT8SXP

Universumi paisumise tõttu on nii ajas kui ruumis meist väga kaugel asuvate ja seega meist väga kiiresti eemalduvate galaktikate valgus nihkunud elektromagnetspektri suurema lainepikkusega alasse - nähtavast valgusest "väljaspool" asuvasse infrapunakiirgusesse. Sellist efekti nimetatakse punanihkeks ning mida sügavamal selles galaktikad valgust kiirgavad, seda kaugemal peavad need asuma. Antud avastuse tegemiseks jäädvustas James Webb üht tillukest ala taevast üheksas erinevas infrapuna lainepikkuses ning vaatas, millises lainepikkuses osad galaktikad veel nähtavad on. Tulemuseks oli neli väga kauget ja "punast" valguskogumit, millest kaugeima mõõdetud punanihkeks oli rekordilised z=13,20. Järgmiseks sammuks on neid galaktikad uurida juba lähemalt.
PS: Arvestades, et uus kosmoseteleskoop on töötanud nüüdseks vaid kusagil pool aastat, ei pea me tõenäoliselt kaua ootama kui ületatakse ka see rekord.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar