esmaspäev, 12. juuni 2023

Mõlemad kosmosejaamad maapealse fotograafi teleskoobis

Iisraelis tegutsevale professionaalsele astrofotograafile Michael Tzukranile meeldib oma 24-tollise teleskoobiga jäädvustada Maa orbiidil tiirutavaid kosmosejaamu. Teiste pisemate satelliitide jäädvustamiseks ja nendega laserite abil suhtlemiseks (laserkommunikatsioon) ehitab ta parasjagu Iisraeli kõrbesse spetsiaalset observatooriumi

Antud foto koosneb tegelikult kahest erineval ajal, kuid sama optika ja kaameraga tehtud fotost, mis on lihtsalt võrdluse mõttes üksteise kõrvale kleebitud. Vasakul on näha 2021. aastal orbiidil ehitama asutud Hiina kosmosejaama Tiangong (ka CSS - Chinese Space Station) ja paremal juba viimased peaaegu veerand sajandit toimetanud Rahvusvahelist kosmosejaama (ISS). Kokku on kahes jaamas parasjagu toimetamas kümme astro-,kosmo- ja taikonauti. Kui hiiglasliku ISSi pikkuseks on umbes 109 meetrit, siis hiinlaste jaam on kaks korda lühem - 55 meetrit. Rõhu all oleva sisemuse poolest on CSS aga peaaegu kolm korda väiksem, vastavalt 1005 ja 340 kuupmeetrit. Fotodel ei pruugi nende omavaheline mõõtkava olla päris õige, kuna kaugus foto tegemise hetkel oli tõenäoliselt erinev.

Kui ISSi saame ka meie Eestist vahel väga heleda tähena lõunataevas lendamas näha, siis Tiangongi orbiidi väiksem kalle ekvaatori suhtes seda siinmail paraku näha ei luba (Lõuna-Eesti vaatlejale kerkib see parimal juhul paari kraadi kõrgusele). Iisraelist paistab see aga kenasti kätte.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar