reede, 2. juuni 2023

Andrew McCarthy foto kosmosejaama üleminekust Kuust

Nädal tagasi õnnestus astrofotograaf Andrew McCarthyl tabada järjekordne hämmastav kaader, kus Maa orbiidil tiirutav Rahvusvaheline kosmosejaam liigub üle ligi tuhat korda kaugemal asuva Kuu õhukese sirbi. Foto teeb eriliseks, et erinevalt paljudest teistest sarnastest jäädvustustest oli ISS ülelennu ajal Päikes poolt valgustatud, lubades näha jaama silueti asemel ka selle detaile.


Foto tegemiseks sõitis McCarthy USA Arizona osariigis asuvasse Sonora kõrbesse ning seadis üles kaks erinevat teleskoopi kahe erineva kaameraga. See lubas tal jäädvustada nii ülemineku detaile kui ka värve. Kuna sellel ajal paistis veel päike ja sellest tulenevalt oli Kuu kontrast madal, oli fotograafi sõnul kogu ettevõtmise suurimaks väljakutseks fokusseerimine. Lisaks puhusid ülemineku ajal, mis kestis kokku vaid neljandik sekundit, tugevad tuulehiilid, mis ähvardasid teleskoobitorusid väristada ning fotod rikkuda. Nagu näha, lõppes kõik siiski õnnelikult.
Seda millal ja kust Maa pinnal vaadates on taolisi üleminekuid Kuust ja Päikesest näha, saab mõned päevad ette luurata vastavalt leheküljelt: https://transit-finder.com/
Sealt peab kõigepealt valima oma asukoha (koordinaatidega või kaardilt) ning raadiuse kilomeetrites, mis teile veel huvi pakuks. Mida ajaliselt lähemal üleminekule, seda täpsemad sealsed kellaajad ja andmed on.

McCarthy seadmas kõrbesse oma varustust.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar