esmaspäev, 13. november 2023

Hubble ja Webb vaatasid Mothrat

Hubble ja Webbi kosmsoteleskoopide koostöös valminud jäädvustus Eriidanuse tähtkujus asuvast galaktikaparvest tähisega MACS0416. Selle tuhandeid galaktikaid sisaldava parve kaugus on umbes 4,3 miljardit aastat ehk fotol me näeme valgust, mis lahkus sellest veidi peale Päikesessüsteemi moodustumist. Hubble panus oli jäädvustada nähtavat valgust, Webb vaatles seda infrapunas ehk soojuskiirguses. Kahes erinevas lainepikkuste vahemikus üles võetud fotosid kombineerides on saadud üks seni värvilisem vaade universumi sügavusse, kus sinakad galaktikad on meile lähemad ja punakamad kaugemad.

Suuremalt: https://cdn.esawebb.org/archives/images/large/weic2327a.jpg

Vasakul Hubble kosmoseteleskoobi foto, paremal Webbi.

Tänu galaktikaparve tohutule massile on MACS0416 ühtlasi võimas gravitatsioonilääts, mis murrab, koondab ja suurendab sellest palju-palju kaugemalt ja seega varasemast universumist pärit galaktikate valgust. Neid võib fotol näha pikaks venitatud punakate ja kõverdunud ketaste ja kriipsudena.

Neist kõige huvitavam on kolmandal fotol suurendatud kastis. Sealne moonutatud välimusega galaktika on selle ees asuva massiivse galaktikaparve poolt suurendatud vähemalt 4000 korda ning see pärineb universumist, mis oli vaid kolm miljardit aastat noor. Noolega on näidatud selles säravat üht erandlikult massiivset tähte, mida kutsutakse Mothraks (viide hiiglaslikke koletisi sisaldanud Godzilla filmidele).



Ettevaatlikud analüüsid Mothralt pärineva elektromagnetkiirguse kallal on paljastanud, et see koosneb tõenäoliselt kahest üksteise ümber tiirlevast tähest. Üks neist on jahe ja punakas, teine kuum ja sinine. Kahe peale kokku suudavad (või noh, suutsid) nad välja paisata Päikesest peaaegu 200 tuhat korda rohkem valgust. Tänapäevases ehk meile suhteliselt lähedal asuvas universumis me enam nii võimsaid tähti ei kohta.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar