neljapäev, 30. november 2023

Marsi silmapiir ja atmosfäär orbiidilt

Milline näeks välja vaade Marsi silmapiirile ja selle hõredale atmosfäärile, kui me asuksime sellest umbes sama kõrgel kui Rahvusvaheline kosmosejaam asub Maast? Allolev foto peaks sellele vastama. Tegemist on NASA poolt värskelt avaldatud fotomosaiigiga Marsist, mis pandi kokku Mars Odyssey nimelise sondi poolt tehtud kümnekonnast fotost. Kusjuures fotode tegemisele eelnes kolm pikka kuud planeerimist.

Panoraami saab suuremalt näha siin: https://www.jpl.nasa.gov/.../nasa-orbiter-snaps-stunning...

Jäävustuste keerukus tuleneb asjaolust, et nii nagu enamus planeetide orbiidil tiirlevaid sonde, on Mars Odyssey ehitatud oma kaameratega vaatama otse alla ning need on tavaliselt sondi kere suhtes fikseeritud. See tähendab, et kaamerate suunamiseks tuleb pöörata tervet aparaati. Seega planeedi serva pildistamiseks oli vaja tervet Mars Odysseyd pöörata peaaegu 90 kraadi. Seda tuli aga teha viisil, et sondile energiat andvad päikesepaneelid ei jääks Päikese suhtes varju. Selgus, et see on küll võimalik, kuid paratamatult sihivad sondi Maaga sidet pidavad antennid sellisel juhul valesse suunda. Ehk siis eelnevalt tuli kõik fotode jäädvustamiseks vajaminevad manöövrid sondile sisse programmeerida ning käskida sellel lõpuks ennast tagasi normaalsesse orientatsiooni pöörata.
Nagu näha, siis kõik töötas. Lisaks silmailule võimaldavad taolised vaated planeediteadlastel Marsi atmosfääri ehitust varasemast täpsemalt modelleerida. Loodame, et kunagi suudavad sama vaatepilti näha ka inimsilmad.
Mars Odyssey on nüüdseks Marsi orbiidil veetnud üle 22 aasta ning järgmisel aastal täitub sellel 100 000-es tiir ümber Punase planeedi. Üldse on tegemist siiani kõige pikaealisema marsimissiooniga.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar