kolmapäev, 22. november 2023

Starshipi teine katsetus

Laupäeval startis Texasest Boca Chica tähebaasist teist korda maailma kõige suurem ja võimsam rakett, mis eales ehitatud ja lennanud. Lühidalt Starshipi nime kandval raketil on pikkust 122 meetrit ja läbimõõtu 9 meetrit. Terve komplekt koos kütusega kaalub kokku kusagil 5000 tonni.

Kuigi raketi mõlemad astmed plahvatasid enne oma eesmärgi täitmist, on katsetust siiski nimetatud edukaks. Nimelt on SpaceX oma rakettide arendamisel meelega valinud strateegia, kus katsetused ja arendustöö käivad paralleelselt. Ehk siis iga katsetus viib suure sammu lähemale raketi töökindlaks saamisele. Esimene Starshipi katsetus aprillis lõppes mõlema astme plahvatusega enne eraldumist. Seekord läks asi oluliselt paremini.



Esiteks läksid käima kõik raketi esimese astme (Super Heavy) 33 Raptor mootorit. Esimesel katsel ei süttinud stardil näiteks kolm mootorit ja mitu neist lakkas töötamast ka hiljem. Laupäevasel katsel taolisi probleeme polnud ning veidi vähem kui minuti pärast saavutas terve rakett niinimetatud max-q ehk momendi, kui raketile mõjub maksimaalne mehhaaniline stress. Poolteist minutit hiljem lülitati enamus Super Heavy mootoritest välja ning käivitati teise astme (Starship) kuus Raptor mootorit. Hetk hiljem kaks astet eraldusid. Taolist töötavate mootoritega eraldumist nimetatakse kuumaks eraldumiseks. Stardist oli möödunud 2 minutit ja 41 sekundit.
Samal ajal kui Starship jätkas oma lendu, sooritas Super Heavy 180 kraadise pöörde, suunamaks oma mootorid liikumissuunale vastu. Selle mõtteks on tagasi maapinnale maandumiseks tõukuri kiirust ja seega kõrgust vähendada (boostback). Paraku käivitus selleks eesmärgiks töötama pidanud kümnest mootorist üheksa ning mitu neist ka seiskus mõned sekundid hiljem. 3 minutit ja 21 sekundit peale starti ja umbes 90 kilomeetri kõrgusel Mehhiko lahe kohal Super Heavy plahvatas. Tõenäoliselt arvukate kütuselekete tõttu.




Raketi kõige tähtsam ülemine osa, 50 meetrit pikk Starship, jätkas 6 Raptori mootoriga kiirendamist kuni umbes 150 kilomeetri kõrgusele ja kiiruseni 24 000 kilomeetrit tunnis. Kaheksa minutit peale starti ja kõigest pool minutit enne mootorite seiskamist kadus Starshipiga side, mis aktiveeris automaatselt raketi enesehävitussüsteemi. Sest, et kontrollimatut raketi meie peade kohale ei taha ilmselt keegi. Enne seda tuvastati maapealses juhtimiskeskuses ka mitmeid kütuselekkeid.
Kokkuvõttes võib öelda, et testiga jõuti mitme olulise verstapostini. Neist tähtsamad on kõigi mootorite käivitumised, astmete (kuum) eraldumine, tõukuri 180 kraadine pööre ja peaaegu lõpuni kestnud Starhipi mootorite töötsükkel. Lisaks jõudis Starship esimest korda kosmosesse. Järgmine katsetus peaks kõigi eelduste kohaselt olema veelgi edukam. Ja see peaks toimuma kiiremini, kuna esimese katsetuse ajal sai stardiplatvorm oluliselt kannatada ja vajas põhjalikku ja aeganõudvat ümberehitust. Teine katse möödus vähemalt selles suhtes probleemitult.
All video tervest stardist. Umbes 3:05 saab näha astmete eraldumist ja Super Heavy suurejoonelist plahvatust.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar