teisipäev, 28. november 2023

Päikesesüsteemi suurim kuu Ganymedes hobiteleskoobis

Hämmastav, mida astrofotograafid suudavad tänapäevase tehnika ja tarkvara koostöös saavutada. All on näha 21-aastase Inglise planeedipildistaja Tom Williamsi katset jäädvustatud Jupiteri suurimat kuud Ganymedest erinevatest külgedest ja fotode põhjal valmistatud must-valget kaarti. Selle all on näha võrdluseks sama kuu parimat kaarti, mis on kokku pandud Voyagerite ja Galileo sondide poolt tehtud fotodest.

Päikesesüsteemi suurim kuu Ganymedes on läbimõõdult kusagil 5300 kilomeetrit (võrdluseks, planeet Marsil on see 6800 kilomeetrit), kuid asub meist Jupiteri orbiidil tiireldes kõige lähemas punktis ümmarguselt 600 miljoni kilomeetri kaugusel ehk neli korda kaugemal, kui Maa ja Päikese vahemaa. Marss tuleb meile mõnikord alla 60 miljoni kilomeetri kaugusele ehk kümme korda lähemale kui Jupiter ja selle kuud. Ühesõnaga sellise detailsusega nõnda pisikest ja kauget taevakeha pildistada on üsna märkimisväärne saavutus.


Williamsil kulus antud kaarti valmistamiseks kuus fotot Ganymedesest*, mis on tehtud kahe aasta jooksul (kes teab kui palju ta neid tegelikult tegi). Neist viit paremat on ka all kaarti kohal näha. Teleskoobiks kasutas ta 16 tollist newtoni-tüüpi teleskoopi, 3xbarlow läätse, niinimetatud atmosfäärilise dispersiooni korrektorit (ADC) ja võrlemisi tagasihoidliku hinnasildiga kaamerat.
Täpsemate foto(de) andmete nägemiseks saab külastada Tom Williamsi Astrobin kontot: https://www.astrobin.com/gsd3bw/
*heledate ja pisikeste taevakehade pildistamisel (Päike, Kuu, planeedid ja nende kaaslased) tehakse objektist lühikese aja jooksul võimalikult palju fotosid/video ning neist valitakse välja parimad kaadrid, mis seejärel omavahel tarkvaraliselt kombineeritakse. Nii saab lõpuks kokku ühe võimalikult selge kujutise.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar