reede, 17. november 2023

Astronaudid kaotasid orbiidile koti tööriistadega

Kuu alguses käisid Rahvusvahelise kosmosejaama astronaudid Jasmin Moghbeli ja Loral O'Hara ligi 7-tunnisel kosmosekõnnil, mille käigus nad vahetasid ära ühe kosmosejaama päikesepaneeli laagri. Kuna 400 kilomeetri kõrgusel liikuv jaam teeb Maale tiiru peale iga 1,5 tunni tagant, võimaldavad taolised laagrid paneelidel pidevalt oma nurka muuta.

Kuigi remonttööd kulgesid iseenesest igati edukalt, kaotasid astronaudid töö käigus märkamatult ära nendega kaasas olnud tööriistakohvri. Kaotamine on võib-olla vale sõna. Pigem võib öelda, et kohver ei olnud mingil põhjusel kinnitatud ning see triivis astronautidest ja jaamast eemale. Jaama kaamerates oli selle asukoht selgelt tuvastatav. Õnneks kosmosekõnni järelejäänud osa see ei mõjutanud.

Foto "kadunud" tööriistakohvrist.
Kuna kõnealune tööriistakohver on valge ja võrdlemisi kogukas, on seda huvitaval kombel võimalik maapinnalt isegi binokliga näha. Jaama liikumissuuna suhtes sellest ette liikuv kohver peaks hetkel asuma kosmosejaamast kusagil 1,5 minutit ees (mida aeg edasi, seda kaugemale see jõuab).
Kosmosejaama ennast on lõunataevas ühe väga-väga heleda "tähena" liikumas näinud ilmselt kõik. Üleminekuid saab asukoha järgi varakult ette vaadata sellelt lehelt - https://shorturl.at/CDVY6 Näiteks eeloleval nädalal on seda lõunataevas näha paar korda igal õhtul. Jaama ja seega sellest eespool liikuva kohvri trajektoori taustatähtede ees on mugav järgi vaadata ka programmist nimega Stellarium. Piisab sellest kui teleskoop või binokkel suunata eelnevalt mõne sellise tähe suunas, mille lähedalt peaks ISS paari minuti pärast mööda liikuma ning oodata, millal üks võrdlemisi nõrk täpp vaatevälja läbib. Seda tehes olete te suutnud näha Maa orbiidil ligi 7 kilomeetrit sekundis liikuvat tööriistakohvrit. Mõni aeg hiljem avaneb võimalus näha jalgpalliväljaku mõõtu jaama ennast.
Taolised varustuse kaotamised ei ole kosmoselendude ajaloos sugugi enneolematud. Näiteks 2008. aastal kaotas astronaut Heidemarie Stefanyshyn-Piper ära samuti ühe tööriistakoti. 2017. aastal pääses kosmosekõnni käigus lahti pooleteise meetrist detaili sisaldav kott. Samal aastal kaotati orbiidile labidas. USA esimesel kosmosekõnnil 1965. aastal triivis astronaut Ed Whitest mööda tema varukinnas.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar