teisipäev, 15. jaanuar 2019

Chang'e 4 uurimisjaam maandus Kuul

Nagu uudised üle kogu planeedi on pajatanud, maandus 3. jaanuaril Kuu "tagumisel" küljel Hiina uurimisjaam Chang'e 4. Maandurist on nüüdseks meie kaaslase pinnale veerenud kulgur Yutu 2 ning mõlemad neist on saatnud Maale kõrglahutuslike fotosid Kuu nähtamatu külje väheuuritud ja -nähtud maastikust.
Maanduril on lisaks kahele kaamerale (millest esimene jäädvustas maandumise videos) teaduslik aparatuur päikesetuule* mõjude uurimiseks Kuu pinnal ning suletud biosilinder, milles peaksid seemenetest kasvama hakkama kartulid, tomatid ja lilled. Taimedest peaksid omakorda toituma siidiussid, mis hauduvad välja munadest. 28 Hiina ülikooli koostöös valminud eksperimendi käigus loodetakse luua silindris vaatamata Kuu nõrgale gravitatsioonile pisikene ökosüsteem, kus ussid ja taimed toodavad üksteise eluks vajaliku süsinikdioksiidi ja hapniku. Idanemist ja siidiussidesagimist jälgib pisikene kaamera.
Lapsevankri mõõtu, kuid ligi 140 kilo kaaluv kuuerattaline kulgur on lisaks kaamerale varustatud pinnast läbistava radariga, mille resolutsioon 30 meetri sügavuselt on 30 sentimeetrit ning 100 meetri sügavuselt 10 meetrit. Selle spektromeeter uurib Kuu pinnase ja selle praktiliselt olematu atmosfääri koostist ning spetsiaalne Rootsi päritolu detektor vaatab kuidas päikesetuul mõjutab Kuu pinda, tuues seeläbi selgust Kuul leiduva vee päritollu. Päikesejõul töötava kulguri ametlikuks elueaks on plaanitud mõni kuu, kuid insenerid loodavad, et see püsib elujõulisena paar aastat. All video sondi maandumisest.


Kuna Kuu tagumiselt küljelt ei ole Maad näha ning seega ei saa maandur-kulgur oma koduga otse suhelda, saadeti möödunud aasta mais Kuu-Maa süsteemi Lagrange'i punkti L2* sidesatelliit Queqiao. Selle Kuu pinnast umbes 65 000 kilomeetri kaugusel asuva ja korraga nii Kuud kui Maad nägeva satelliidi ainsaks ülesandeks on vahendada Chang'e 4 ja Maa vahelisi sideülekandeid.
Chang'e 4 on esimene inimkätega valmistatud sond, mis on Kuu tagumisel küljel maandunud. Käesoleva aasta lõpus loodetakse Kuu nähtavale küljele saata missioon Chang'e 5, mille ülesandeks on Maale naasta koos umbes 2 kilogrammi Kuu pinnasega. Õnnestumise korral oleks tegemist esimese omataolisega peale NSVL Luna 2 sondi, mis naases 170 grammi pinnasega 1976. aasta augustis.

Yutu 2 kulgur Kuu pinnal nähtuna maanduri elektrooniliste silmade poolt. Kuu kumerus antud fotol on petlik ja põhjustatud läätsemoonutusest.
*päikesetuul - Päikese atmosfäärist vabanenud laetud osakeste voog, mis tekitab muuhulgas Maa magnetväljaga interakteerudes virmalisi.
*L2 - mõtteline ala Kuu taga, kus Maa ja Kuu ühine gravitatsioon on piisavad, et seal asuvat objekti hoida stabiilsel orbiidil ümber Maa.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar