neljapäev, 18. juuni 2020

Kuu varjutab Veenuse

Täna, 19. juuni keskpäeval on toimumas üks üsna haruldane astronoomiline sündmus, kus Kuu varjutab planeet Veenuse. Sobiva vaatlustehnikaga võib selle käigus näha kuidas õhuke Veenuse sirp kaob imeõhukese kuusirbi taha ning ilmub sealt tunnike hiljem uuesti välja. Et varjutuse asukoht on taevas päikesekettale väga lähedal (22kraadi lääne poole) ning suurendava optikaga Päikesesse vaatamisel on peaaegu kindlasti kurvad tagajärjed (!), peaks varjutuse jälgimisel olema eriti ettevaatlik. Varjutus algab Eestis umbes kell 11:20 ja lõppeb kell 12:20. Paar minutit siia-sinna.

Kuna Veenuse valgustuse määraks ehk faasiks on sellel hetkel 7,9% ja Kuu puhul 3,7%, on need mõlemad päevases taevas silmale nähtamatud. Seega varjutuse nägemiseks peaks need teleskoobi või mõne kangema fotoobjektiiviga aegsasti üles leidma. Selleks tasub kasutada näiteks vabavaralist (nutitelefonidele paraku tasulist) rakendust nimega Stellarium, kust saab nende suhtelise asukoha või koordinaadid reaalajas järgi vaadata. Niinimetatud Go-To funktsiooniga teleskoopide puhul on asi natukene lihtsam, kuid täielikult ei tasu ka seda usaldada. Eriti kui teleskoobi joondus päevase aja tõttu umbkaudne on. Peab jälgima, et teleskoop ennast kogemata Päikesesse ei suunaks või see hiljem taevast kammides ei juhtuks. Sama kehtib varjutust binokliga vaadeldes.
Üks lihtne nipp kuidas silmapõhju kõrvetavat Päikest kindla peale vältida, on ennast selleks ajaks mõne kõrgema hoone varju seada. Nii ei eksi binokkel või objektiiv kogemata Päikese peale ära. Samas tuleks jälgida varju liikumist varjutuse ajal ja kõige pisemaid astronoomiahuvilisi võiks igaks juhuks vaatlustehnikast ohutus kauguses hoida.
Head vaatlemist!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar