esmaspäev, 15. juuni 2020

Parimad fotod Päikesest

NASA teadlastel õnnestus 2018. aasta mais jäädvustada kõrgeima resolutsiooniga fotod Päikese kroonist, kus elektriliselt laetud plasma moodustab hiiglaslikke kaarjaid filamente. Fotodel nähtavad jooned tantsivad ligi miljoni kraadises kuumuses Päikesest lähtuvates magnetväljades. Antud kaadrid lubavad meil neid näha ja uurida 150 miljoni kilomeetri kaugusel eristades filamente, mille läbimõõt on vaid 200 kilomeetrit.



Fotod tehti NASA High Resolution Coronal Imager ehk HI-C missiooni käigus. See kujutab endast raketi külge kinnitatud päikeseteleskoopi, mis lennutatakse mõneks minutiks Maa segavast atmosfäärist välja, kus see saab meie kodutähe pinnal näha kuni 70 kilomeetrise läbimõõduga detaile. Seni on aset leidnud kolm HI-C starti, millest edukaks osutus esimene ja kolmas. Fotod pärinevad viimasest.
Nende käigus saadud andmed on meid viimas lähemale nende filamentide tekke ja olemusega seotud mõistatustele. Näiteks siiani ei saada päris täpselt aru, et kuidas Päikese kroon saab olla ligi miljoni kraadise temperatuuriga, kui Päikese pind ise on kõigest 5700 kraadi. Mingil moel näivad need samad "jooned" selles protsessis osalevat.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar