reede, 12. juuni 2020

Parim foto päikesevarjutusest?

Seda fotot täielikust päikesevarjutusest USA kohal on nimetatud kõigi aegade hämmastavaimaks varjutusefotoks. Kuigi taolised ülivõrdelised hinnangud sõltuvad tavaliselt vaatajast endast ning nendega saab kas nõustuda või mitte, oleme vähemalt meie valmis neist esimeste hulka kuuluma.


Lugu foto sünnist algab (nagu ikka) selle autorist ja tema ideest. Nimelt hakkas fotograaf ja astronoomiahuviline Jon Carmichael aastaid enne seda kui Põhja-Ameerika mandri kohale 2017. aasta augustiks päikesevarjutust ennustati, planeerima viisi seda kõige originaalsemal viisil jäädvustada. Ta juurdles, et juhul kui tal õnnestuks kuidagi saada selle toimumise hetkeks võimalikult kõrgele, peaks ta olema võimeline pildistama Kuu poolt heidetud täisvarju maapinnal. Midagi sellist ei olnud tema teada ükski professionaalne fotograaf veel üritanud.
Uurides varjutuse kaarti, avastas ta, et üks Ameerika Ühendriikide lennuliin Portlandi ja St. Louisi linnade vahel peaks täpselt õigel hetkel täisvarjutuse ala läbima. Mõeldud-tehtud ostis Carmichael piletid ning asus varjutust ootama. Kusjuures seda tehes võttis ta mitmekordse riski. Esiteks pidi lend ka ettenähtud kuupäeval ja kellaajal väljuma, teiseks pidi selleks ajaks varjutuse piirkond pilvitu olema ning kolmandaks oleks ta selle jäädvustamiseks pidanud istuma lennuki aknapoolsel istmel. Seda viimast ei saanud ta lennukipileteid broneerides ise valida.
Viimaks, kui kauaoodatud kuupäev saabus ja Carmichael magamatuna Portlandi lennujaama jõudis, kandis ta taskus korralikku summat sularaha, mis oli mõeldud juhuks kui ta peaks aknaaluse istme mõnelt kaasreisijalt altkäemaksu abil lunastama. Õnneks peale seda kui ta oli oma plaani lennuki meeskonnale edastanud, anti talle lennuki parim istekoht ning piloot isiklikult olevat ta akna väljaspoolt puhtaks pesnud. Lisaks tegi piloot varjutuse sees olles lennukiga mitu tiiru, andes nõnda kõigile reisijatele võimaluse seda oma silmaga näha.


Kui saabus täisvarjutuse hetk, oli Carmichael enam kui valmis ning pildistas sellest ühest looduse võimsamast vaatepildist kahe minuti jooksul üle 1200 kaadri. Veendunud, et tehtud pildid said paremad kui ta aastate jooksul oli osanud eales loota, olevat ta hinge põhjast ohanud, tellinud ühe tähistamisjoogi ning kandnud kuni lennu lõpuni näos siiralt laia naeratust.
Järgneva aasta jooksul töötles ta tehtud fotodest kokku fotomosaiigi nimega "108", mida saab prinditud kujul Carmichaeli kodulehelt ka soetada. Arusaadavatel põhjustel ei ole ta selle täisversiooni digitaalsel kujul internetis jaganud ning ülalolev foto on selle väiksemamahuline koopia. Tema koduleht asub siin: https://joncarmichael.com/
Mis sellelt siis näha võib? Esiteks muidugi Kuu poolt täielikult varjutatud Päikest, mida ümbritseb tontlikku halona muul ajal nähtamatu Päikese kroon. Selle all ja vasakul paistab ühe heleda "tähena" planeet Merkuur. Kuu poolt heidetud täisvarju on näha nii tumenenud maapinna kui ka musta taevana. See tähendab, et sealt kust hakkab sinine taevas lõppeb ka vari. Viimaks on meie planeedipinnal näha ussina looklev Snake River nimeline jõgi Idaho osariigis.

All kommentaarides on mõned fotod Carmichaeli lennureisist ja siin video kõnealuse foto avaldamisest Twitteri peakontoris 2018. aastal, kus autor räägib selle sünniloost pikemalt: https://www.youtube.com/watch?v=uPLdrlgB8Fc

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar