esmaspäev, 26. aprill 2021

Aasta esimene superkuu

Homme hommikul, kell 6:31 on Kuu Maa poole vaatav külg täielikult Päikese poolt valgustatud ehk Kuu faas jõuab täis. Ühtlasi on tegu aasta esimese superkuuga. Kuna Kuu on selleks hetkeks horisondi taha kadunud, tasub seda vaadelda pigem täna õhtul ja öösel või homme õhtul, kus see on paremast küljest juba "vananema" hakanud. Seda muidugi juhul kui pilvkattesse mõni auk satub.

Superkuuks nimetatakse olukorda, kus täiskuu juhtub hetkele, mil Kuu on oma elliptilisel orbiidil Maale lähimas punktis või selle lähedal. Näiteks kaugeimas punktis asub ta meist 406 700 ja lähimas 356 500 kilomeetri kaugusel. Vahe on üle 50 000 kilomeetri ning tähendab, et võrreldes suurima kauguse ehk apogeega tundub kuuketas superkuu ajal 14% suurema läbimõõduga. Kuigi see ei tundu nii muljetavaldav ja silmaga on seda suhteliselt raske märgata, kaasneb sellega kuni 30 protsendine kasv Kuu näilises pindalas ja seega koguheleduses (pindala kasvab kiiremini kui läbimõõt). Homme hommikul asub Kuu meist 358 tuhande kilomeetri kaugusel* ehk kõigest paar tuhat kilomeetrit kaugemal kui oma lähimas punktis. See viimane jõuab kätte homme õhtul.

Superkuu ja selle vastandi - mikrokuu - näiliste suuruste võrdlus. Autor: Pierluigi Carotti, Itaalia

Kuna superkuu mõiste võttis kasutusele astroloog (ptüi!) Richard Nolle 1979. aastal ja tema sõnastuses on see väga suuremeelne ("superkuu on hetk kui Kuu kaugus Maast on täitumise ajal vähemalt 90% võimalikust"), esineb superkuusid igal aastal mitu tükki. Tänavuse aastanumbri sisse mahub neid koguni kolm - aprilli, mai ja juuni viimastel nädalatel.
Vaatamata levinud (aga tõestamata) ebausule, et täiskuu ajal juhutub õnnetusi tavalisest rohkem, ei tasu ka superkuud karta. Pigem on ööd sellel ajal just valgemad ja näiteks võimalus pimedas komistada väiksem. Küll aga on bioloogid pakkunud, et kuna öise eluviisiga kiskjad näevad oma saakloomi täiskuu ajal paremini, on evolutsioon meie kui pikalt saaklooma staatuses veetnud liigi alateadvusesse istutanud ühe lihtsa ja kasuliku reegli - ära igaks juhuks täiskuu ajal väga sügavalt maga. Mõõkhambulised tiigrid, koopakarud ja hundid enam meie kõri kallale ei tiku, kuid niivõrd vana reegel võib olla visa surema.
Fotodel superkuu ja selle vastandi - mikrokuu - näiliste suuruste võrdlus. Autor: Pierluigi Carotti, Itaalia
*Kuu ja Maa vahelist kaugust mõõdetakse ühe taevakeha keskmest teise keskmeni. Seega maapinnalt otse pea kohal asuva kuupinnani on peaaegu 8000 kilomeetrit lühem vahemaa kui tekstis mainitud.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar