teisipäev, 27. aprill 2021

Marsidroon Ingenuity lendab Marsil ringi

Marsidroon Ingenuityl on vahepeal olnud päris tihe töögraafik. Eelmine nädal esimese eduka lennuga hakkama saanud droon on nüüdseks lennanud teist ja kolmandat korda, millest igaüks on olnud pikem ja keerulisem kui eelmine.

Kui esimesel katselennul tõusis 1,2 meetrise tiivaulatuse ja 1,8kg massiga* droon Marsi pinnast mõnekümneks sekundiks 3 meetri kõrgusele, siis teisel lennul (möödunud neljapäeval) tõusis ta juba 4,9 meetri kõrgusele ning läbis ennast esmakordselt kallutades ja edasi-tagasi liikudes 4,3 meetrise vahemaa. Teise lennu kestvuseks oli 52 sekundit.

Üleeilsel kolmandal lennul võttis Ingenuity ette juba päris ambitsioonika marsruudi. Tõustes 5,2 meetri kõrgusele liikus see kokku 100 meetrit Marsi roostekarva maastiku kohal (50m edasi-tagasi). Kokku 80 sekundi jooksul saavutas droon tippkiiruse 2m/s - miski mida Maal ei olnud drooni ehitanud inseneridel võimalik kuidagi katsetada. Kõik töötas laitamatult.

All Perseverance mastikaamera video Ingenuity kolmandast lennust. Natukene lähemalt kirjutasime sellest pisikesest droonist ja selle saamisloost siin: https://www.astromaania.ee/.../video-marsidroon-ingenuity...


Lähipäevadel (homme ja 1. mail) peaks Ingenuity ette võtma veel kaks lendu, peale mida loetakse see ajalooline eksperiment lõppenuks ning katsetusi pealt vaadanud ja vahendanud Perseverance saab jätkata oma loodetavasti veel pikki aastaid kestvat teekonda Punase planeedi uurimisel.
*1,8 kg massiga ese kaalub Marsil 680 grammi

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar