esmaspäev, 29. august 2022

Astronoomiaklubi astrofoto: Lääne-Loori udu ehk Nõialuua udu

Süvataeva pildistamise hooaeg on nädalavahetuse pimedate ja selgete öödega meie jaoks avatud ja peab tunnistama, et loodus on kõige osavam maalikunstnik.

Täissuuruses: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/59/Witchbroom_nebula.jpg

Fotol üks väike killuke ammuse supernoova paisuvatest riismetest. Täpsemalt siis Luige silmuse läänepoolne osa, mida kutsutakse vahel ka Nõialuua uduks (NGC 6960). Rohelisega hapnikust ja punasega vesinikust koosnev plahvatusefragment asub meist umbes 2400 valgusaasta kaugusel ja on mitu valgusaastat pikk. Selle tekitanud supernoova süttis uue heleda tähena meie kaugete esivanemate üllatuseks ja hirmuks umbes 10 000 aastat tagasi.

Hele täht esiplaanil on üks Luige tähtkuju tiivatähtedest. Päikesest on see küll tuhatkond kraadi jahedam, aga see-eest 2 korda massiivsem, 14 korda laiem ja 90 korda heledam. Temani jõudmiseks peaksime valguse kiirusel kihutama "vaid" 291 aastat.
Teleskoop Orion 8" Astrograph, monteering EQ6R-PRO, kaamera Nikon D5600, Baader MPCC Mark III kooma korrector, 127x160sek(+flat ja bias kaadrid), ISO 1250, filter L-Enhance. Gideeritud. PHD2, APT, DSS, Pixinsight.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar