neljapäev, 4. august 2022

Tõllaratta galaktika Webbi teleskoobis

James Webbi kosmoseteleskoobilt on avaldatud järjekordne suurepärane jäädvustus süvakosmosest. Seekord vaatas Webb oma lähi- ja keskinfrapuna detektoritega meist umbes poole miljardi valgusaasta kaugusel Skultori tähtkuju suunas asuvat niinimetatud Tõllaratta galaktikat ja selle kaaslasi. Tegu on algselt tõenäoliselt üsna tüüpilise spiraalgalaktikaga, mis põrkus* millalgi minevikus suurel kiirusel teise galaktikaga. Õigemini kihutas see teine galaktika tema keskosast läbi. Gravitatsiooniliste vastastikmõjude tõttu lõi see kohtumine Tõllaratta galaktika ehituse segi, tekitades sellesse kaks paisuvat aktiivse tähetekkega täheringi - seesmine tihedam ja välimine hõredam. Midagi sarnast võiks ette kujutada, kui tiigivette kukutada kivi. Galaktika algset spiraalmustrit on jäänud meenutama tõllaratta "kodarad", milles peituv gaas hõõgub Webbi detektorites punaselt.

Täisresolutsioonis: https://stsci-opo.org/STScI-01G9G4J23CDPVNGCYDJRZTTJQN.png

Fotol paistab ka kaks Tõllaratta kaaslast G1(sinakam) ja G2(punakam). Kolmas kaaslane G3, mis jääb antud kaadrist välja, arvatakse olevat ammuse kokkupõrke peasüüdlane.

*Sõna "põrkuma" võib galaktikate puhul jätta ilmselt vale mulje. Kuna galaktikates on tähtede omavahelised vahemaad väga-väga suured, siis kohtudes ei põrku neist otseselt miski teisega. Pigem lähevad nad üksteisest läbi, mõjutades üksteise struktuuri peamiselt läbi gravitatsiooni.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar